Emma napja van. | 2024.04.19

Kocsis: jelentősen csökkent a drogszemét és a gócpontok száma Józsefvárosban

2017-01-24 13:27:17

A közterületi drogszemét és a terjesztőpontok jelentős csökkenéséről számolt be Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), Józsefváros polgármestere a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) regionális budapesti konferenciáján kedden.

    A polgármester az elmúlt évtized feladataként hivatkozott arra, hogy átfordítsák azt a korábbi tendenciát, miszerint a droghasználat vonzó, a segítség pedig elutasított. Hozzátette: ehhez felületi kezelés helyett gyökeres változtatások, új módszerek bevonása kellett.
    Kocsis Máté utalt arra, hogy nem mindig azok a jó szakemberek, akik a médiában "peckeskednek", de megbuktak módszereikkel az elmúlt 15-20 évben. A "hangos szakmaiatlanságot le kellett cserélni csendes szakmaiságra" - fogalmazott.
    A drogszemét közel 50 százalékos visszaesése mellett óriásinak nevezte a rendőrség szerepét a drogelosztó gócpontok feltérképezésében és felszámolásában, s jelezte, hogy ehhez az önkormányzat egyebek mellett a térfigyelő kamerarendszer bővítésével, a parkok zárttá és őrzötté tételével, a "zűrös múltú piac" bezárásával járult hozzá.
    A polgármester úgy fogalmazott, messziről indultak 3 évvel ezelőtt, de a szociális és rendészeti szempontokat is érvényesítő módszertan meghozta az eredményeket és növelte a Józsefvárosban élők szubjektív biztonságérzetét is.
    A megjelent kerületi rendőrkapitányoknak címezve megjegyezte, hogy a drogellenes harc nem áll meg a városrészek határain, a polgármestereket pedig arra biztatta, folyamatosan támogassák ezt a fajta munkát, "kerül amibe kerül".
    Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitány közölte: a rendőrség zéró toleranciát hirdetett a kábítószer-terjesztőkkel szemben, s noha a pontos összesítés még nem készült el, egyre nagyobb számban vonnak eljárás alá kereskedőket és velük szemben rövid idő alatt ítélet is születik. Megjegyezte: a büntetési tétel akár 15 év is lehet.
    A rendőrfőkapitány fontosnak ítélte az iskolai prevenciót, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt négy évben jelentősen átalakultak a szokások: az új típusú szerek a társadalom minden rétegében megjelennek és akár halállal is járhatnak. Ezeket nullára kell visszaszorítani - jelentette ki. A kerületi fórumokra utalva pedig megerősítette: a rendőrség motorja szeretne lenni ennek a közös munkának.
    A tanácskozáson Török Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkára az egyik legfőbb értéknek nevezte az emberi életet és egészséget. Mint mondta, csak egy erős, összetartó közösség védheti meg a fiatalokat a drogtól, ezért is látja a kormány a jövőt a családok megerősítésében.
    A helyettes államtitkár a nemzeti drogellenes stratégia célkitűzéseként beszélt arról, hogy 2020-ig jelentősen csökkenjen a kereslet és a kínálat, ennek eszközei közé sorolta az új pszichoaktív anyagok jegyzékének bővítését, gyermek-addiktológiai rendszer kialakítását, továbbá a felépülésközpontú ellátást.