Gedeon napja van. | 2024.03.28

Equilor: a magyar gazdaság kilátásai továbbra is kedvezőek

2017-01-24 11:33:39

 Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint a magyar gazdaság teljesítménye, kilátásai továbbra is kedvezőek, a cég szakértői idén 3,1, jövőre 3 százalékos GDP növekedési ütemet prognosztizálnak.

    Az Equilor Befektetési Zrt. keddi budapesti sajtótájékoztatóján Szántó András lakossági üzletág igazgató elmondta: az infláció elindul, 2017-ben "alapesetben" 2 százalékos éves infláció várható, míg 2018-ban 2,4 százalékos pénzromlást várnak az Equilor elemzői.
    Kiss Mónika vezető elemző elmondta: a jegybank nem módosít az alapkamaton 2017-ben, csak 2018-ban indul el az alapkamat-emelési ciklus. 
    Szántó András hozzátette: a BUBOR (bankközi hitelkamatláb) elszakadt az alapkamattól a magyar jegybank nem konvencionális monetáris intézkedéseinek hatására. 
    Az Equilor elemzői a forint árfolyamában nem számítanak trendszerű elmozdulásra, a forint az euróval szemben a 303-315-ös sávban maradhat 2017-ben.
    Szántó András az államadósság alakulásával kapcsolatban elmondta: az Equilor elemzői szerint a kormány továbbra is elkötelezett marad az államadósság leépítése és az államháztartási egyenleg maastrichti kritériumnak való megfelelése mellett. Az államadósság csökkenő pályán tartását segíti az ország befektetésre ajánlott kategóriába kerülése, így 2017 végére kicsivel 73, jövőre 72 százalék felett alakulhat az államadósság a GDP arányában, azonban még mindig magas marad a magyar államadósság más, hasonló besorolású országok 40 százalék körüli GDP arányos adósságához képest.
    Az elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előtt kettős kihívás áll. A jegybanknak továbbra is rekord alacsony szinten kellene tartania az alapkamatot az Európai Központi Bank lejárófélben lévő lazító ciklusát szem előtt tartva, miközben az "ébredő" inflációra és emelkedő amerikai kamatszintből származó következményekre is figyelnie kell. 
    Az Equilor szakértői elmondták: jelenleg az MNB a betéti oldalon lévő eszközével határozza meg a rövid lejáratú kamatokat. Az MNB vezetőinek nyilatkozatai alapján azonban a jegybank a jövőben a hitelezési oldalon is megjelenhet, így ebben az esetben már a hitelkihelyezéseken elért kamatok határozzák majd meg a pénzpiaci kondíciókat - jelezték a cég elemzői. 
    Kiss Mónika szerint 2017 számos kockázati tényezőt tartogat a részvénypiacok számára. Kiemelte: az új amerikai elnök alapjaiban rendezheti át az eddigi politikai és gazdasági erőteret, miközben az Európai Unióban a Brexit és az év során az EU több országában lezajló választás idézhet elő bizonytalanságot. Az amerikai részvénypiaci emelkedés várhatóan nem törik meg, míg az EU-ban nagy lehet a volatilitás. A magyar gazdaság teljesítménye és kilátásai továbbra is kedvezőek, de a BÉT-en már nem várható további jelentős emelkedés - mutatott rá az Equilor vezető elemzője.