Auguszta napja van. | 2024.03.29

Trump országa érdekei mellett áll ki

2017-01-24 08:26:26

Donald Trump, az előző adminisztrációval szemben, kiáll amellett, hogy az értékek helyett elsősorban Amerika érdekeit kell érvényesíteni - jelentette ki Magyarics Tamás Amerika-szakértő kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

    A szakértő emlékeztetett arra, hogy eddig az amerikaiak megpróbálták saját értékeiket érvényesíteni a külpolitikában, ha azok nem ellenkeztek az érdekeikkel, Trump szerint viszont nem feladatuk aktívan beleszólni más országok belügyeibe.
    Magyarics Tamás hangsúlyozta: jelzésértékű, hogy Trump első vendége Theresa May brit miniszterelnök lesz, ugyanis mindkét ország át akarja hangolni multilaterális érdekeit bilaterális kapcsolatokká. Ugyanakkor mindig is a britek álltak a legközelebb Amerikához, ideológiailag és katonailag egyaránt.
    Az is érthető, hogy a következő két vendég az izraeli miniszterelnök és az egyiptomi elnök, hiszen mindkét állam kulcsország a Közel-Keleten és az amerikai katonai segélyek legfőbb haszonélvezői - mondta.
    A szakértő arról is szólt, hogy amerikaiak milliói nem részesültek a globalizációból, amelynek hatására sok munkahely szűnt meg, főleg a feldolgozóiparban, és főleg ennek köszönheti Trump a megválasztását.
    A választók azt várják, hogy Trump munkahelyeket teremt, holott a globalizációs folyamatok nem fognak megállni, és az amerikai órabérek nem versenyképesek a világban - jelentette ki Magyarics Tamás.