Auguszta napja van. | 2024.03.29

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány és a Bank of China

2017-01-23 15:10:00

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány és a Bank of China; a dokumentumot Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében írta alá hétfőn Budapesten Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Tien Kuo-li, a Bank of China Ltd. elnöke. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a megállapodás tovább mélyíti a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokat.

    Az aláírási ünnepségen, amelyet a Bank of China József nádor téri épületében tartottak, több más megállapodás is született. A kínai pénzintézet szerződést kötött a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) - a dokumentumot Matolcsy György MNB-elnök szignálta magyar részről -, továbbá együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Értéktőzsdével, az Államadósság Kezelő Központtal és az Eximbankkal is.
    Az aláírási ceremónia után Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a közmédiának nyilatkozva hangsúlyozta: a megállapodások célja a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok további mélyítése.
    "A megállapodások (...) arról szólnak, hogy a legnagyobb kínai kereskedelmi bankkal hogyan tudunk úgy együttműködni, hogy eközben mind a magyar gazdaság szereplőinek, hazai kis- és középvállalkozásoknak, mind pedig az ország egészének az adósságfinanszírozáson keresztül kedvezőbb pozíciója legyen" - mondta a tárcavezető.
    Az eseményen levetítettek egy Magyarországról készített imázsfilmet, és megemlékeztek a hétvégi veronai busztragédia áldozatairól is.