Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több száz kelet-jeruzsálemi lakás felépítését hagyták jóvá Izraelben

2017-01-22 10:46:16

A jeruzsálemi városháza jóváhagyta több száz új lakás felépítését az 1967-ben elfoglalt Kelet-Jeruzsálemben, - jelentette az izraeli közszolgálati rádió vasárnap. 

     A jeruzsálemi hatóságok két nappal Donald Trump amerikai elnök beiktatása után döntöttek  az  új lakásépítésekről  Kelet-Jeruzsálemben, az egykor Jordániával érvényes tűzszüneti vonalakon, a "zöld vonalon" túl, az 1948 és 1967 között Jordániához tartozó, s 1967-ben elfoglalt területeken. 
    A bizottságot vezető Meír Turdzseman azt nyilatkozta a közszolgálati rádió munkatársának, hogy ezeknek a lakásoknak a felépítését az utóbbi hónapokban Barack Obama amerikai elnök miatt késleltették.
    A jeruzsálemi tervezési és építési bizottság reggel ötszázhatvanhat lakás felépítését hagyta jóvá Ramot, Ramat Slomó és Piszgat Zeev nevű, a "zöld vonalon" túli, kelet-jeruzsálemi lakónegyedekben, amelyeket a nemzetközi közösség nem ismer el Izrael részének. 
    Eredetileg tavaly december végén akart szavazni a jeruzsálemi városháza új építkezésekben döntő bizottsága ezekről a lakásokról, de akkor Benjámin Netanjahu miniszterelnök kérésére levették ezt a kérdést a napirendről, hogy ne tetézze tovább az előző, január huszadikán távozott amerikai kormányzattal fenálló szembenállást, s hogy ne fogadjanak el esetleg a hátralévő időben Izrael számára kedvezőtlen további határpozatokat az ENSZ-ben.
    Az ügy közvetlen előzménye az volt, hogy december 23-án egy jogilag kötelező érvényű ENSZ Biztonsági Tanács-i (BT) határozat azt követelte Izraeltől, hogy "azonnal és teljes körűen vessen véget a telepépítéseknek a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben". 
    A határozat elfogadását a 15 tagú BT 14  tagja  szavazta meg, az Egyesült Államok - amely a BT állandó tagja és Izrael fontos szövetségese - e kérdéskörben 1979 óta először nem élt a vétójogával, hanem tartózkodott a szavazáson.     
    Izraelben azt remélik, hogy az új amerikai elnök megengedőbb politikát folytat majd elődjénél a Ciszjordániában folyó építkezéseknél, miután Donald Trump Izrael-barát politikát hangoztatott választási kampányában, a telepeseket támogató  David Friedmant nevezte ki Amerika izraeli nagykövetének, és megígérte a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését Tel-Avivból.