Gedeon napja van. | 2024.03.28

MNB: a nemzeti gyásznapra tekintettel elmarad a Lámfalussy Gála

2017-01-22 04:41:59

 A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az olaszországi buszbaleset áldozatainak emlékére elrendelt hétfői nemzeti gyásznapra tekintettel nem tartja meg a vasárnap estére tervezett Lámfalussy Gálát - közölte a jegybank az MTI-vel szombaton este.

    A közleményben egyúttal részvétet nyilvánítottak a buszbaleset áldozatainak hozzátartozói felé, és mielőbbi gyógyulást kívántak a baleset sérültjeinek.
    Jelezték azt is, hogy a hétfői Lámfalussy Lectures szakmai konferenciát az eredetileg tervezett időpontban rendezik meg, és ekkor adják át a Lámfalussy-díjat és a Popovics-díjat.
    A kormány az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbocra kell ereszteni. Az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.
    Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.