Auguszta napja van. | 2024.03.29

Győrfi: két férfi van életveszélyes állapotban

2017-01-21 20:57:00

Két férfi van életveszélyes állapotban a veronai buszbaleset hat súlyos sérültje közül - tájékoztatta Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs vezetője az MTI-t szombat este.

    Győrfi Pál, a helyszínről telefonon számolt be az MTI-nek a veronai buszbaleset sérültjeiért indult magyar mentőcsoport eddigi információiról. Azt mondta: két csapatra oszlottak. Az egyik - köztük a mentőszolgálat főigazgatója és Győrfi Pál - a kórházban kezeltek állapotát méri fel, a másik a könnyű sérüléseket szenvedett, szállodában lévő magyarokét.
    Győrfi Pál kiemelte: meggyőződtek róla, hogy a legmagasabb szintű ellátást kapják a sérültek, akik jellemzően égési sérülések, törések, belső vérzés miatt szorulnak ellátásra. Hozzátette: egyeztetnek a kezelőorvosokkal, hogy kiket mikor lehet hazaszállítani.
    Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szombaton reggel rendelte el a megsérült budapesti fiatalok olaszországi kórházi ellátását támogató és hazaszállítását szervező helyszíni operatív központ kialakítását. A központot Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, intenzív terápiás szakorvos irányítja, tagja Pék László, a szervezet orvos igazgatója, valamint Győrfi Pál kommunikációs vezető.
    Győrfi Pál korábban azt is elmondta: Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár utasítása szerint a helyszínen, Veronában és Budapesten is felállítanak egy mentésirányítási központot. A budapesti központ feladata az lesz, hogy megszervezze a hazahozott sérültek kórházi elhelyezését.
    Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton késő délután a balesetet szenvedett magyar busz áldozatainak iskolája előtt elmondta, a mentők azon dolgoznak, hogy akik hazajöhetnek, minél hamarabb haza tudjanak jönni. Ennek költségeit az állam vállalja - tette hozzá a miniszter. Kiemelte továbbá: százával érkeznek az üzenetek a kormányhoz, hogy ki milyen módon szeretne segíteni.
    Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.