Andrea napja van. | 2024.04.18

Budapesti diákokat szállító busz szenvedett balesetet Veronánál, többen meghaltak

2017-01-21 07:46:25

A legfrissebb információk szerint tizenhatan meghaltak egy magyar gyermekeket szállító busz olaszországi balesetében, amely péntek éjfél körül történt egy veronai autópálya-kijáratnál. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke az M1-en szombaton kora reggel azt mondta: egy fővárosi gimnázium diákjairól van szó, „a helyzet súlyos”. Cikkünk folyamatosan frissül!

Tizenhatan haltak meg egy középiskolás diákokat szállító magyar autóbusz péntek éjjeli olaszországi balesetében, a sérültek száma 39 – jelentette a BBC és olasz hírügynökségek az olasz tűzoltóság közlésére hivatkozva.

A Franciaországból hazafelé tartó magyar busz, amelyen 14 és 18 év közötti fiatalok utaztak, az A4-es autópályán egy veronai csomópontnál szenvedett balesetet, majd kigyulladt. Az áldozatok számáról adott újabb mérleg vélhetően már véglegesnek tekinthető – tette hozzá a tűzoltóság. Közlésük szerint 36 sérült el tudta hagyni a buszt, őket kórházba vitték.

A hivatalos adatok szerint 54 utas – köztük felnőtt kísérők – és két sofőr volt a buszon, de információik szerint ennél többen voltak rajta, egyelőre tisztázatlan okból – tette hozzá.

Az M1 aktuális csatorna információi szerint a magyar Külügyminisztérium folyamatos kapcsolatban áll az illetékes szervekkel és a főkonzulátussal. A köztelevízió több stábja is elindult Veronába.

Szijjártó Péter külügyminiszter fél tízkor sajtótájékoztatót tart az ügyben.

A MILÁNÓI FŐKONZULÁTUS ÜGYELETI SZÁMA: 0039/339-62-19-517

Egy budapesti gimnázium diákjairól van szó

A busz, amely Veronából tartott Velencébe, pénteken éjfél körül az autópályán nekiütközött a korlátnak, majd az autópálya melletti falnak, összeroncsolódott és kigyulladt. A hivatalos adatok 54 utasról szólnak, de nem tudni pontosan, hányan utaztak valójában a járművön, akár 58-60 utasról is szó lehet – mondta el az M1-en Menczer Tamás, a külügyminisztérium sajtófőnöke.

A sajtófőnök arról is beszélt, hogy bár az utazás és a szervezés körülményeiről egyelőre nincsenek ismereteik, annyi biztos, hogy egy budapesti gimnázium diákjait szállító busz szenvedett balesetet, így felételezhetően szervezett kirándulásról van szó.

Menczer Tamás hivatalos helyszíni megerősítések híján nem kívánt pontos számokat közölni, de azt kijelentette: a helyzet súlyos.

A külügyminisztérium munkatársai a helyszínen vannak

A sérülteket három veronai kórházban ápolják. A helyszínen van a milánói magyar konzul is, aki Orbán Viktor miniszterelnök utasításai szerint jár el – tájékoztatott Menczer Tamás –, és igyekszik minden segítséget megadni.

A külügyminisztérium munkatársai Veronába utazik, és a miniszter utasításának megfelelően két konzul Budapestről útnak indult, hogy a szükséges segítséget megadja. A minisztérium minden információt megad a szülőknek, de még nincs a busz minden utasáról névre szóló információjuk, ezeket igyekeznek megszerezni.

„Mélyen együtt érzünk a családokkal” – mondta a sajtófőnök.

Vannak súlyos sérültek és van, aki nem sérült meg

Amíg nem rendelkezik a külügyminisztérium biztos adatokkal a sérültek és az áldozatok számát tekintve, illetve végleges névlistával sem rendelkezik, addig – mivel nem szeretnék a pánikot fokozni – nem tudnak részletes információkkal szolgálni – mondta Menczer Tamás 8 óra előtt kevéssel az M1-en.

Hozzátette: vannak súlyos és könnyebb sérültek, illetve olyan gyerekek is, akik egyáltalán nem sérültek meg.

Sárközi Júlia, a köztelevízió római tudósítója úgy tudja a 39 sérült közül akiket lehet, már ma kiengednek a kórházból. Akik nem sérültek meg, azokat egy szállodában helyezték el.

A baleset oka egyelőre nem tudható, de a külügynek vannak olyan információi, miszerint az olasz hatóságok nem találtak féknyomokat.

(www.hirado.hu)