Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértők: kampánybeszédre hasonlított a beiktatási beszéd

2017-01-20 21:05:00

Amerika-szakértők szerint kampánybeszédre emlékeztetett az új amerikai elnök beiktatási beszéde, amelyben Donald Trump saját szavazóbázisához szólt, ostorozta elődeit és a washingtoni elitet.

    Nagy Sándor András az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában azt mondta, a beiktatási beszédekben az új elnökök általában meghatározzák a következő négy év irányvonalát és megpróbálnak az alkalom ünnepélyességének megfelelően szólni. Ez a beszéd nem ilyen volt - közölte, hozzátéve: sokan várták volna Amerikában, hogy Donald Trump "magasabb röptű" beszédet mondjon, és üzenetet küldjön azoknak is, akik nem rá szavaztak.
    Szerinte az új elnök a kampányában már megfogalmazott "paneleket" erősítette meg, egyszerű üzeneteket fogalmazott meg, egyszerű, rövid mondatokat használt.
    Pálmai Zsolt úgy fogalmazott: "nincs kifinomultabb, békülékenyebb Donald Trump". Hozzátette: az új elnök beszédében olyan ügyeket sorolt, amelyeket négy év alatt nem lehet megoldani.
    A szakértő békülékenyebb víziót várt, és szerinte Donald Trump "kicsit szűk látókörű" volt, amikor megírta ezt a beszédet, mert győzelmét "múló tendenciák" tették lehetővé. A demográfiai változások nem neki kedveznek, a fiatalok többsége inkább Hillary Clintont támogatta, azok az iparágak, amelyek "rozsdásodásának" vesztesei juttatták győzelemre, nem az amerikai ipar jövőjét képviselik, és ha továbbra is azt hangoztatja, hogy a politikusok hibája, ha valami nem jó az emberek életében, akkor elfelejti, hogy a következő négy évben ő lesz az a politikus, akihez mindezt köthetik - fogalmazott a szakértő.
    Nagy Sándor András kitért arra is, hogy az amerikai-magyar kapcsolatokban új fejezet nyithat ez a nap, mert Donald Trump a migráció, a terrorizmus és az Oroszországgal szembeni szankciók kérdésében is hasonló nézeteket vall, mint a magyar kormány.