Gedeon napja van. | 2024.03.28

Essen veszi át az Európa zöld fővárosa címet

2017-01-20 13:08:03

A németországi Essen városa veszi át egy évre az Európa zöld fővárosa címet Ljubljanától - jelentette be az Európai Bizottság pénteken.

    A tájékoztatás szerint Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos szombaton adja át az Európa zöld fővárosa 2017 címet Essen városnak, amely a biztos szerint Európa egyik legegészségesebb helyévé vált az elmúlt években.
    A szén- és acéliparáról ismert város lenyűgöző átalakuláson ment keresztül és vált Észak-Rajna-Vesztfália legzöldebb településévé. Essen bizonyíték arra, hogy nagy előrelépést lehet tenni a környezettudatosság és a fenntarthatóság érdekében a polgárok és a városvezetés összefogása révén - hangsúlyozta az uniós biztos.
    Az Európa zöld fővárosa címet minden évben az a város kapja, amelynek környezettudatos tevékenységét független szakértők a legjobbnak ítélik. 
    Az ítészek 12 szempontot vesznek figyelembe az értékelésnél, egyebek között a helyi közlekedést, azt, hogy mennyire fenntartható a városban a zöld területek felhasználása, milyen a levegő minősége, mekkora a zajszennyezés, milyen a hulladékkezelés és a vízgazdálkodás, illetve milyen hatékonyan használja fel az adott város az energiát. 
    A legkörnyezettudatosabbnak ítélt városnak járó zöld főváros címet először Stockholm kapta meg 2010-ben. Ezután Hamburg, a baszkföldi Vitoria-Gasteiz, Nantes, Koppenhága, Bristol, majd Ljubljana következett.