Auguszta napja van. | 2024.03.29

A migráció megfékezéséhez hozzájárultak az unió határországai

2017-01-19 10:28:00

 

Belgium elismeri, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonal lezárása ténylegesen hozzájárult az Európát elérő bevándorlás csökkentéséhez, és azt, hogy az unió külső határain fekvő országok - köztük Magyarország - fontos szerepet töltenek be a migrációs hullám megállításában - tájékoztatta az MTI-t brüsszeli tárgyalásairól Altusz Kristóf európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes külügyi államtitkár.

 

    A migrációs válság megoldását illetően Belgium és Magyarország álláspontja közel áll egymáshoz arra vonatkozóan, hogy mindkét ország a származási országoknak nyújtana nagyobb segítséget. Ennek célja, hogy ne induljanak el többen Európa felé - tájékoztatott Altusz Kristóf.
    A helyettes államtitkár Anick Van Calsterrel, a belga külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatainak felelősével egyetértett abban, hogy nagyobb figyelmet és hangsúlyt kell helyezni az unió külső határainak védelmére.
    Altusz Kristóf elmondta, az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központok, az úgynevezett hotspotok az unió területén kívüli létrehozásának tervét illetően eltérő véleményt fogalmazott meg a két ország, valamint a menekültek befogadására vonatkozó szolidaritás fogalmának értelmezésében is véleménykülönbség volt.
    Az unió külső határain fekvő országok ugyanúgy kiveszik részüket a tagországok közötti szolidaritásból azzal, hogy "nem viszik a problémát egyik határról a másikra, hanem megállítják a bevándorlást. Az unió területére kizárólag ellenőrzött módon engedik a belépést" - fogalmazott.
    Altusz Kristóf elmondta: Európa biztonságát és a térség stabilitását tekintve egyetértettek belga kollégájával abban, hogy a kelet-ukrajnai térség bekebelezésével Oroszország nemzetközi jogot sértett.
    Megjegyezte, az unió feladata annak biztosítása, hogy Ukrajna független államként működhessen. Magyarország ennek eléréséhez például segítséget nyújt keleti szomszédjának iskolák és más oktatási intézmények finanszírozásával, egyházi intézmények támogatásával, sebesült katonák magyarországi gyógykezelésével, valamint kis- és középvállalatok működésének ösztönzésével.
    Emellett Magyarország biztosítja azt, hogy területén keresztül Ukrajna piaci alapon gázt vásároljon, enyhítve ezzel a háborútól szenvedő ország Oroszországtól való függőségét - emelte ki a helyettes államtitkár.