Emma napja van. | 2024.04.19

Megtartotta alakuló ülését a megyei foglalkoztatási paktumszervezet

2017-01-18 20:41:03

A Foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési együttműködés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében című projekt paktumszervezetének alakuló ülését szerdán tartották a Megyeházán.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében (TOP) foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési együttműködési projektet valósít meg a megyei önkormányzat, amelyben konzorciumi partnere a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzati Hivatal.

A projekt célja, hogy széles társadalmi összefogással, a közszféra, a megye meghatározó gazdasági és civil szereplői a hátrányos helyzetű, megváltozott munkaképességű munkavállalóinak elhelyezkedését segítse. Az öt éves futamidő alatt a foglalkoztatás- és gazdaságfejlesztést szolgáló képzések, foglalkoztatási támogatások, munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtása megvalósítására , valamint a fejlesztés irányát megalapozó dokumentumok és a paktumszervezet működtetésére 2,3 milliárd forint áll rendelkezésre az Európai Szociális Alapból.

1650_0_680.jpg

A házigazdák, a mikrofonnál Török Dezső, jobbra: dr. Kovács János és Szombatiné dr. Sebők Emese

A paktumszervezet alakuló ülését Török Dezső, a megyei önkormányzat elnöke nyitotta meg. A tanácskozás céljaiként az eddig elvégzett munka ismertetését,  a paktum szervezet felkért tagjainak bemutatkozását, valamint javaslatainak meghallgatását jelölte meg.

Szombatiné dr. Sebők Emese megyei aljegyző ismertette a Foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési együttműködés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében című pályázatot. Kiemelte, hogy a támogatás minimum 70 százalékát foglalkoztatásra és képzésre kell fordítani. Ismertette a főbb indikátor számokat, majd tájékoztatta a jelenlévőket a munka előrehaladásáról és a konzorciumi tagok feladatairól. Felhívta a figyelmet az együttműködő felek közötti partnerségre.

1650_1_680.jpg

Tanácskozás közben

Wächter Balázs tanácsadó ismertette a megvalósíthatósági tanulmányt, a Megyei  Gazdaság- és Foglalkoztatás-fejlesztési Együttműködési Programot. A dokumentum ismertetése során bemutatta a megye munkaerő-piaci helyzetét, ismertette a megvalósítás főbb folyamatait.

Kiemelte, hogy az együttműködésnek rugalmasnak kell lennie, reagálnia kell a változó munkaerő-piaci igényekre. Hangsúlyozta a kommunikáció fontosságát, a helyi paktumok közötti együttműködés szükségességét, és azt, hogy a közös célok eléréséhez mind a vállalati, mind a munkavállalói igények felmérése, összehangolása fontos feladata a szervezetnek.

1650_2_680.jpg

 Az együttműködő partnerek

Dr. Kovács János főjegyző a paktumszervezet tagjai közötti együttműködés szabályozásáról, felépítéséről, ennek keretében a paktum szervezet ügyrendjéről, valamint a létrejövő együttműködési megállapodásról adott tájékoztatást. A paktum Borsod-Abaúj-Zemplén megye társadalmi, gazdasági és civil szervezeteinek együttműködési megállapodásban rögzített összefogása a projekt megvalósítása érdekében.

A következő napirend keretében az a paktumszervezet tagjai a bemutatkozást követően elmondták, hogy mivel tudnak hozzájárulni a projekt sikeres megvalósításához az együttműködés keretében. A munkaértekezletre mindazon szervezetek  - munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek, civil szervezetek, oktatási, képző intézmények, a gazdaságfejlesztés területén dolgozó szervezetek – meghívást kaptak, akik tevékenységük révén kapcsolódnak a megye foglalkoztatás- és gazdaságfejlesztéséhez, illetve a projekt célcsoportjaihoz.

Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a megyébe érkező támogatásokról, az együttműködés szükségességéről, és a pályázat nyújtotta lehetőségek kihasználásáról beszélt.

1650_3_680.jpg

Riz Gábor is hozzászólt

Török Dezső zárszavában megállapította, hogy a tanácskozás elérte célját, emlékeztetett rá, hogy sok munka vár a szervezetre, a szükséges forrás és eszközök rendelkezésre állnak, rajtunk múlik, hogyan élünk a lehetőséggel.

Ide kattintva  további információk érhetők el a projektről.

(forrás: www.baz.hu)

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó