Gedeon napja van. | 2024.03.28

Novák Katalin: évek óta nő az örökbefogadott gyermekek száma

2017-01-18 18:33:00

Az utóbbi években folyamatosan nő az örökbefogadott gyermekek száma - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán az MTI-nek.

    Az államtitkár közlése szerint az örökbefogadások tekintetében 2013 volt a "mélypont", akkor ugyanis 726 gyermeket fogadtak örökbe, ehhez képest 2015-ben már 829-et. A várakozások szerint 2016-ban ez a szám tovább nőtt - tette hozzá.
    A kormány célja, hogy a gyermekek minél korábban az örökbefogadó családokhoz kerüljenek, ennek érdekében alakították át a gyermekvédelmi rendszert a területhez tartozó jogszabályokkal együtt.
    "A célunk tehát az, hogy ne nagy, személytelen gyerekotthonokban nőjenek fel ezek a gyerekek, hanem - lehetőség szerint - családban" - tette hozzá Novák Katalin.
    A tapasztalatok azt mutatják, azzal, hogy lerövidítették a várakozási időt, enyhítették az adminisztratív akadályokat, bevezették az örökbefogadói gyest és a területen dolgozó munkavállalókat beemelték a pedagógus életpályába, sikerült elérni, hogy az örökbefogadások zökkenőmentesebbek legyenek - mutatott rá.
    A fentiek hatására a gyerekek gyorsabban kerülhetnek az örökbefogadó szülőkhöz - hangsúlyozta az államtitkár.