Tivadar napja van. | 2024.04.20

Nyolc uniós országban 160 millió euró finanszírozáshoz juthatnak innovatív kkk-k

2017-01-18 15:04:34

Az Európai Beruházási Alap (EIF) és az UniCredit bank garanciamegállapodást kötött, amelynek révén az innovatív kis- és középvállalkozások (kkv-k) és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok 160 millió euró (mintegy 50 milliárd forint) támogatáshoz juthatnak nyolc országban, köztük Magyarországon - közölte az Európai Bizottság szerdán.

    A brüsszeli testület arról számolt be, hogy a megállapodás értelmében a kkv-k versenyképességének erősítését célzó finanszírozást az UniCredit bankokon keresztül magyar, bosznia-hercegovinai, bolgár, horvát, cseh, szlovák, román és szerb innovatív vállalkozások vehetik igénybe.
    A megállapodást az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank Csoport InnovFin (uniós finanszírozási innovátorok) elnevezésű kezdeményezése keretében kötötték. 
    A szükséges biztosítékot az európai beruházási terv központi eleme, a Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) nyújtja Magyarországnak és a többi érintett uniós tagállamnak.
    A várakozások szerint az innovatív kezdeményezések megvalósítását célzó hitelnyújtási és garanciális tranzakciókat biztosító megállapodás nagyban hozzájárul majd a nyugat-balkáni és kelet-közép-európai országok gazdasági növekedéséhez. Munkahelyeket teremt és előmozdítja az innovációt és a vállalkozó szellemet a régióban - hangsúlyozta az uniós bizottság.