Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kampány az öngondoskodás erősítéséért 

2017-01-18 15:07:00

 Az öngondoskodás erősítése érdekében közös kampányt indít az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) és a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) - mondta Székely Tamás, a VDSZ elnöke szerdán, Budapesten sajtótájékoztatón.

    A szakszervezeti vezető hozzátette, a kampányt elsősorban a cafeteria választás időszakára tervezik. Ez a folyamat most kezdődik a munkahelyeken, és várhatóan a hónap végén zárul le. A helyszínen kiadott közlemény szerint a kampány célja az öngondoskodás gondolatának terjesztésével a munkavállalók egészségtudatosságának és nyugdíjkilátásainak a javítása.
    Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke kiemelte, hogy az ÖPOSZ 1,1 millió nyugdíjpénztári taggal és 750 000 egészségpénztári taggal rendelkezik. Tavaly a tagpénztárak által kezelt nyugdíjpénztári vagyon több mint 1100 milliárd forint volt.
    A szövetségek szerint az átalakult cafeteria rendszer hátrányosan érinti az öngondoskodás két legfontosabb pillérét, az önkéntes nyugdíjpénztári és az egészségpénztári befizetéseket.
    Az ÖPOSZ elnöke közölte, a kampányban a pénztárak kedvező feltételeit akarják megismertetni a munkavállalókkal. Példaként említette az önkéntes nyugdíjpénztári és az egészségpénztári befizetések után igénybe vehető 20 százalékos adójóváírást, valamint hogy a nyugdíjbefizetések nagy részét tartalmazó, úgynevezett kiegyensúlyozott portfóliók jelentős, tavaly 6,4-7,5 százalék közötti hozamokat értek el. Továbbá arról is beszámolt, hogy a Magyar Nemzeti Bank kimutatásai szerint ezek a legköltséghatékonyabb megtakarítási formák.
    Székely Tamás ismertette, a kampányban az ÖPOSZ tagpénztárai, a VDSZ és az azt tömörítő szakszervezeti konföderáció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) kapcsolatain keresztül érik majd el a szakszervezet tagjait, más munkavállalókat, illetve a munkaadókat. Az öngondoskodás fontosságának üzenetét a VDSZ, illetve a MASZSZ a szervezetek taglétszámát tekintve 60 000, illetve 250 000 munkavállalóhoz tudja közvetlenül eljuttatni.
    Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke és Székely Tamás, a VDSZ elnöke a sajtótájékoztatón írta alá a kampány részleteiről szóló együttműködési megállapodást.