Auguszta napja van. | 2024.03.29

Balog Zoltán: a kormányzás lényege a kultúra

2017-01-18 13:27:22

 A mostani kormányzás lényege a kultúra - hangsúlyozta A kultúra mint megtartó erő című parlamenti konferencián szerdán az emberi erőforrások minisztere.

    Balog Zoltán elmondása szerint kormányzásuk célja, hogy a kultúra lelki, szellemi tartássá álljon össze. Ezt segítik a materiális eredmények, amelyek aztán szemléletváltáshoz is vezetnek - hangsúlyozta.
    A miniszter kiemelte, hogy az utóbbi években folyamatosan csökken a szegénység és az államadósság, miközben nőnek a bérek; a tárcánál nincs olyan terület, amelyre ne fordítanának többet, mint a megelőző években. 
    Az eredmények jelenleg a családpolitikában mutatkoznak meg a legvilágosabban: jelentősen nőtt a házasságkötések száma, noha egyre kevesebb a házasulandó korú fiatal, míg a válások száma 15 százalékkal, a művi terhesség-megszakítások száma 23 százalékkal esett vissza az elmúlt négy évben - emlékeztetett.
    Balog Zoltán elismerte, hogy ezekben az eredményekben a családi adókedvezmények, az otthonteremtési támogatások is szerepet játszhatnak, a változásoknak mégis kulturális üzenete van: a szabadság és tulajdon együtt jár - jegyezte meg. Mint hozzátette, a kultúra része az oktatás és a köznevelés is: kulturális kérdés, mit gondolunk a történelemről, de egy olyan emberkép felmutatása is, amelyre lehet jövőt építeni.
    Balog Zoltán kiemelte annak fontosságát, hogy a kormányzati döntések a nemzeti és történeti identitásból induljanak ki.
Mint elmondta, a migráció kérdésében például a magyar lakosság 80 százaléka egy olyan kormánypolitika mögött áll, amelyet "Európa elitje" bírál, a közép-európai államokban azonban a közös történelmi tapasztalatok miatt közös a veszélyérzet is. Nem emberekre mondunk nemet, hanem egy globális folyamatra, amely képes tönkretenni sokak életét - hangsúlyozta Balog Zoltán.
    Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár arról szólt, hogy a kulturális identitás miként erősítheti a migrációs nyomás idején az összetartozást. Az elmúlt év eseményei is igazolták, hogy Közép-Európának korábban nem látott kihívásokkal kell szembe néznie a modern kori népvándorlás időszakában - emelte ki, hozzátéve: hatékony, cselekvő érdekérvényesítésre van szükség, különben kultúránk olyan mértékben hígulhat fel, hogy elveszítheti karakterét.
    Hoppál Péter elmondása szerint a befogadás és a kultúrák összeolvadás része hagyományainknak, de a most tapasztalható jelenségek legfőbb veszélye az, hogy a folyamatot külföldről irányítják és hogy óriási tömegekről van szó. Mértéktartó becslések szerint is legalább 35 millióan mozgásban vannak - figyelmeztetett az államtitkár, aki szerint egy ilyen léptékű vándorlás természeténél fogva soha nem békés, szétfeszíti a helyben talált kultúra kereteit.
    Mint felidézte, öt esztendeje lépett hatályba Magyarország alaptörvénye, amely kimondja, hogy a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelyek fenntartása, védelme a nemzet és az állampolgárok közös kötelességét képezik.
    A kormányzat kiemelt figyelmet fordít a kultúrára: 2010 óta egyaránt nőtt a könyvtárak, a muzeális intézmények, a múzeumlátogatók, közművelődési intézmények, közösségi színterek, közművelődési rendezvények és a művészeti szervezetek száma is - közölte Hoppál Péter.