Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nyolcszáz milliós adócsalás miatt javasolnak vádemelést tizenöt emberrel szemben

2017-01-18 07:46:57

Nyolcszáz milliós adócsalás miatt javasolnak vádemelést egy budapesti könyvelőiroda vezetőjével és tizennégy társával szemben - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-t.

    Barnáné Horváth Melinda, a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense közölte, a gyanú szerint egy budapesti nő könyvelőirodája jutalék ellenében fiktív számlákat kínált gazdasági társaságoknak. A könyvelőirodában a hamis iratokat a megrendelők igényének megfelelő tartalommal töltötték ki, így feltüntettek többek között számítástechnikai, nyomdai és egyéb szolgáltatást, illetve nyomdai papíralapanyag értékesítést is. A számlázó cégek bankszámláján a hamis bizonylatok ellenértéke megjelent, de azt készpénzben felvették, majd a jutalék levonása után visszaadták a megrendelőknek.
    A fiktív számlákat befogadó cégek csaknem 800 millió forint kárt okoztak az állami költségvetésnek. Az elkövetők által okozott kár megtérülésére a pénzügyi nyomozók 700 millió forint értékben foglaltak le gépjárműveket, ingatlanokat, készpénzt és gépeket.
    A könyvelőiroda vezetőjével szemben bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt javasolnak vádemelést.