Tivadar napja van. | 2024.04.20

Magyar képviselők gratuláltak Tajaninak EP-elnökké választásához

2017-01-17 22:08:00

 A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja gratulált kedd este az olasz néppárti Antonio Tajaninak, akit Strasbourgban az EP új elnökévé választottak. Szanyi Tibor szocialista képviselő szerint a szavazás az Európai Parlament erős politikai szándékát tükrözte az EU-ellenes, populista szélsőség elszigetelésére.

    A Fidesz-KDNP delegációja az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában gratulált Antonio Tajaninak, akinek "személyében magyarbarát elnöke lesz az Európai Parlamentnek".
    A delegáció véleménye szerint a konzervatív olasz képviselő megválasztásával a jövőben várhatóan nagyobb hangsúly kerül a Fidesz által is képviselt keresztény polgári értékrendre.
    Az EP összetétele azonban nem változott, így "ezentúl is számítani lehet a baloldal politikai támadásaira hazánk ellen". Ezért az elmúlt évekhez hasonlóan a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja továbbra is mindent megtesz, hogy érvényt szerezzen a magyar érdekeknek Brüsszelben - fogalmaztak a delegáció tagjai.
    Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő az az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy vélekedett, hogy "a Fidesz és a liberálisok nagykoalícióban kívánják irányítani az Európai Parlamentet".
    "Magyar szempontból ez annyit jelent, hogy a Fidesz is kimutatta foga fehérjét, azaz hogy a hatalom megtartása vagy megszerzése érdekében bárkivel hajlandó összefogni: Magyarországon a szélsőjobboldallal, Európában a liberálisokkal" - fogalmazott Szanyi Tibor.
    Úgy vélte: "ez a szavazás is tükrözte az Európai Parlament erős politikai szándékát az EU-ellenes, populista szélsőség elszigetelésére". Reményét fejezte ki, hogy az elnökválasztás után "az európai értékeket előtérbe helyezve az Európai Néppárt is levonja ebből a megfelelő következtetést és végre kizárja soraiból a Fideszt".
    Tajanit a szavazás negyedik fordulójában választották EP-elnökké a képviselői szavazatok 55,4 százalékával. A 751 képviselő közül 663 adta le a szavazatát érvényesen. Tajani 351 voksot kapott, riválisa, a szociáldemokrata Gianni Pittella 282-őt. Az abszolút többséghez minimum 317 szavazatra volt szükség.