Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az iszlamista merényletek miatt nem növekedtek a társadalmi feszültségek Franciaországban

2017-01-17 20:59:00

Az elmúlt két év iszlamista merényletei ellenére nem növekedtek meg a társadalmi, illetve etnikai csoportok közti feszültségek Franciaországban, jóllehet a muzulmán jelképek és öltözékek viselése nyilvános helyeken többekben vált ki ellenérzéseket, mint korábban - derül ki az Ipsos közvélemény-kutató intézet kedden nyilvánosságra hozott felméréséből.

    Az 1800 nagykorú francia állampolgár megkérdezésével 2016 novemberben készült reprezentatív felmérést a Francia judaizmus alapítvány rendelte meg. A zsidó szervezet rendszeresen vizsgálja a kisebbségek helyzetét a nemzeti közösségben.
    A tanulmány megállapította, hogy a francia társadalom ellenálló képességről adott tanúbizonyságot az elmúlt 18 hónapban, amikor is 238-an vesztették életüket terrortámadásokban, s "számos megfigyelő a feszültségek komoly növekedésére számított".
    "A feszültség, a bezárkózás, a mások iránti bizalmatlanság továbbra is jelentős, de érdekes módon nem növekszik" - állapította meg Brice Teinturier, az Ipsos vezetője. Azon franciák aránya, akik elvetik a bevándorlás és a közbiztonsági problémák összekapcsolását, alig 2 százalékkal csökkent 2014-hez képest, s jelenleg 59 százalékon áll.
    A vallási hovatartozást kifejező viseleteket viszont jelentősebb mértékben utasítják el a franciák, mint a terrortámadások előtt. A megkérdezettek 68 százaléka ellenzi - 6 százalékkal több, mint két évvel ezelőtt -, hogy lefátyolozott anyák várnak a gyerekeikre az iskolák előtt. A franciák 54 százaléka - 4 százalékkal több, mint 2014-ben -, nem szeret tradicionális muzulmán viseletbe öltözött férfiakat látni az utcákon. A teljes testet elfedő női fürdőruha, a burkini - amelynek esetleges betiltásáról heves közéleti vita alakult ki tavaly nyáron - a franciák 72 százalékát zavarja.
    "Az iszlám látványa nyilvános helyeken nagyobb feszültségforrás, mint két évvel ezelőtt" - olvasható a tanulmányban.
    Az antiszemita előítéletek a hatalomról, a pénzről, a szolidaritásról vagy a lobbizásról valamelyest csökkentek. Az Ipsos megállapítása szerint "a merényleteknek köszönhetően a franciák 51 százaléka azt gondolja, hogy a zsidóknak van okuk arra, hogy féljenek Franciaországban élni". Ez 16 százalékos emelkedést jelent 2014-hez képest.
     Ariel Goldmann, a Francia judaizmus alapítvány elnöke szerint növekedett a zsidókkal szembeni empátia, "az a benyomásunk, hogy a nem zsidó franciák jobban azonosulnak a terrorizmustól leginkább szenvedő csoporttal".
    Franciaországban 2012-ben hajtotta végre az első dzsihadista támadást Mohamed Merah a dél-franciaországi Toulouse-ban és Montaubanban, ahol három katonát és egy zsidó iskola előtt három gyereket és egy tanárt ölt meg.