Márk napja van. | 2024.04.25

Szerb államtitkár: csak azok a migránsok fagyoskodnak, akik elutasítják a segítséget

2017-01-17 13:48:00

Mintegy 400-500 migráns van Szerbiában, aki a rendkívül hideg időjárás ellenére sem hajlandó a befogadóközpontokba vonulni, ők a szabad ég alatt, sátrakban, elhagyatott épületekben húzzák meg magukat - jelentette ki kedden Nenad Ivanisevic szerb szociálisügyi államtitkár a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS).

    Az államtitkár hozzáfűzte, hogy az illegális bevándorlók nem hajlandók elárulni, miért választják inkább a fagyoskodást. Menekültügyi szakértők korábban azt mondták, a migránsok feltehetőleg attól félnek, hogy a központokból könnyebben lehet őket deportálni, kitoloncolni, míg a főbb útvonalak mentén, illetve a magyar-szerb határ térségében nagyobb esélyt látnak arra, hogy embercsempészek segítségével az Európai Unióba jussanak. A központokban napi háromszori étkezést, gyógyszereket és tisztálkodási lehetőséget biztosítanak az embereknek - tette hozzá. "Azok, akik úgy döntöttek, hogy a központokon kívül maradnak, maguk döntöttek arról, hogy megfagyjanak" - húzta alá Nenad Ivanisevic.
    Szerbiát az utóbbi néhány hétben több emberi jogi szervezet is bírálta, amiért nem gondoskodik a fagyoskodó migránsokról, a szerbiai menekültügyi főbiztosság ugyanakkor azt közölte, mindenkinek segítséget nyújtanak, aki kéri, mindenki számára van hely a befogadóközpontokban, erőszakkal azonban senkit nem fognak semmire sem kényszeríteni. 
    Az utóbbi egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal.