Auguszta napja van. | 2024.03.29

Mogherini: az unió kiáll az Iránnal kötött nukleáris megállapodás mellett

2017-01-16 09:38:41

Az Európai Unió kiáll az Iránnal kötött "végtelenül fontos" nukleáris megállapodás mellett, és folytatja munkáját annak teljes körű végrehajtása érdekében, mivel az Európa biztonságát szolgálja - jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli találkozója előtt.

    Mogherini szerint az Iránnal kötött nukleáris megállapodás létrejötte bizonyítéka annak, hogy a diplomácia működik és eredményeket ér el. Elmondta, hogy az unió mindent megtesz a megállapodás megvalósulásáért, mert az nagyban hozzájárult az európai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok jelentős kiszélesedéséhez.
    A megállapodást 2015 júliusában kötötte meg Iránnal az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország, és 2016. január 16-án lépett hatályba.
    A főképviselő elmondta, hogy az ülésező miniszterek áttekintik a líbiai helyzet rendezése érdekében hozható intézkedéseket.
    Elmondta, hogy a menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében az Európai Unió földközi-tengeri misszója, a Sophia megkezdte a líbiai parti őrség kiképzését, mivel az unió válaszolni kívánt a líbiai hatóságok kérésére a partszakasz és a tengeri határok biztonságának megteremtése érdekében.
    Hozzátette, hogy a jelenlét és a képzés nem csak Líbia biztonsága és nem is csak az Európa biztonságát is meghatározó migrációs válság nehézségei miatt fontos, hanem gazdasági okok miatt is.
    Ha a líbiai parti vizek biztonságosak, akkor megindulhat a halászat, amely sokaknak ad munkát és megélhetést, valamint élelmet biztosít. Ez újra jövőt jelenthet Líbia számára - hangsúlyozta a főképviselő.