Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértő: nyitottá válhat a francia elnökválasztás első fordulója

2017-01-16 09:50:00

 Ha nem Manuel Valls lesz a szocialisták elnökjelöltje a francia elnökválasztáson, hanem a tévévitákban jobban szereplő Arnaud Montebourg, akkor nyitottá válhat az elnökválasztás első fordulója, és nem biztos, hogy Francois Fillon és Marine Le Pen jut a második fordulóba - mondta Soós Eszter Petronella politológus, Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

    A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy vasárnap tartották a francia baloldali elnökjelöltek második televíziós vitáját, és a nézők a Szocialista Párt baloldalához tartozó, protekcionista gazdaságpolitikát hirdető Arnaud Montebourg volt gazdasági minisztert találták a meggyőzőbbnek (29 százalék) Manuel Valls volt miniszterelnöknél (26 százalék) és Benoit Hamon volt oktatási miniszternél (25 százalék).
    A szakértő emlékeztetett, a francia Szocialista Párt alapszabálya tartalmazza, hogy előválasztáson kell kijelölni a szocialisták elnökjelöltjét. 
    Az előválasztás szabályai megegyeznek az elnökválasztáséval: ha az első fordulóban valamelyik jelölt - legyen az a szocialista párt jelöltje, vagy érkezzen a szocialista párt partnerszervezetéből - megszerzi a szavazatok abszolút többségét, akkor az első fordulóban elnökjelöltté válik, ha nem, akkor egy hét múlva következik a második forduló, ahol a legtöbb szavazatot kapó jelölt válik elnökjelöltté.
    Soós Eszter Petronella hozzátette: ha nem Manuel Valls lesz a szocialisták jelöltje, hanem a televíziós vitákban jobban szereplő Arnaud Montebourg, akkor a függetlenként induló, baloldali Emmanuel Macron volt gazdasági miniszter több szocialista szavazót "szipkázhat el", és így sokkal jobban megközelítheti az első fordulóban Marine Le Pent, a Nemzeti Front jelöltjét.
    Ezáltal az elnökválasztáson nyitottá válhat az első forduló, és akkor már nem biztos, hogy a Francois Fillon - Marine Le Pen páros jut a második fordulóba - tette hozzá a politológus.
    A szakértő szerint a szocialisták - akárki is lesz a jelöltjük - nagyon messze vannak attól, hogy érdemben beleszólhassanak az elnökválasztásba. Ugyanakkor - hívta fel a figyelmet a politológus - az elnökválasztás után hat héttel következik a nemzetgyűlési választás, és az, hogy a szocialista párt milyen erőt képes felmutatni, "egy az egyben" befolyásolhatja, hogy kivel tudnak megállapodást kötni, nem feltétlenül az elnökválasztásra, hanem a nemzetgyűlési választásra. Emellett, amelyik jelölt kiemelkedik az előválasztás során, az nagyon könnyen megszerezheti a szocialista párt vezetését.
    Az elnökválasztás első fordulóját 2017. április 23-án, a másodikat május 7-én rendezik meg Franciaországban.