Gedeon napja van. | 2024.03.28

Négy településen tartanak időközi önkormányzati választást

2017-01-15 09:01:00

 

Négy településen tartanak ma időközi önkormányzati választást, az elsőket ebben az évben. Három helyen polgármestert, Szentendrén pedig egyéni választókerületi képviselőt választanak. 

 

    A Fejér megyei Alsószentivánon azért kellett időközi választást kiírni, mert a község eddigi polgármestere tavaly szeptemberben elhunyt. A tisztségért ketten indulnak: az egyik jelölt a Magyar Munkáspárt színeiben, a másik függetlenként. A választói névjegyzékben 500 helybéli szerepel.
    A Veszprém megyei Badacsonytördemicen ugyancsak a településvezető halála miatt lesz választás. A posztot öten szeretnék elnyerni: négyen függetlenként, egyikük pedig a Magyar Munkáspárt jelöltjeként. A település választásra jogosult 814 lakosa egyetlen szavazókörben adhatja le voksát. 
    Veszprém megyében Dörgicsén is időközi polgármester-választást tartanak, mert a település eddigi, független vezetője lemondott tisztségéről. A választáson négy független jelölt indul, a szavazáson 252 helybéli vehet részt. 
    A Pest megyei Szentendrén a 7. számú egyéni választókerületben egyéni önkormányzati képviselőt választanak, mert a tisztséget eddig betöltő képviselő tavaly szeptemberben elhunyt. A szavazásra jogosult mintegy kétezer helyi lakos négy jelölt közül választhatja ki a képviselő utódját: a posztért a Fidesz-KDNP, a Társaság az Élhető Szentendréért, az LMP és a Magyar Munkáspárt jelöltje indul. 
    Vasárnapra egy időközi települési nemzetiségi választást is terveztek: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászfényszaruban roma települési nemzetiségi képviselőket választottak volna, a voksolás azonban jelöltek hiányában elmarad, így a településen legközelebb csak 2019-ben lehet roma nemzetiségi önkormányzatot alakítani.