Gedeon napja van. | 2024.03.28

Spanyolországban korrupció miatt több mint 1300 köztisztviselő ellen indult per közel másfél év alatt

2017-01-12 19:51:00

 

Spanyolországban korrupció miatt 1378 bírósági eljárás indult köztisztséget betöltő személyek ellen 2015 júliusa és 2016 szeptembere között - közölte a spanyol Legfőbb Igaszságszolgáltatási Tanács (CGPJ) csütörtökön.

 

    A testültet által közzétett tájékoztatás szerint a vizsgált időszakban 399 embert találtak bűnösnek a spanyol bíróságok, többnyire hűtlen kezelés, vagy sikkasztás miatt, és közülük 82-en kaptak börtönbüntetést.
    Az adatbázis területi bontásban, negyedéves összesítésben tartalmazza a számadatokat.
    Spanyolországban a CGPJ először hozott nyilvánosságra ilyen típusú információkat, amelyet mostantól negyedévente frissítenek, és az bárki számára elérhető a www.poderjudicial.es weboldalon.
    Az adatbázist a Trancparency International nevű szervezettel kötött megállapodás nyomán hozták létre.
    Carlos Lesmes, a spanyol Legfelsőbb Bíróság és a CGPJ elnökének a közleményben idézett szavai szerint ez egy fontos lépés, hogy helyreállítsák a társadalmi bizalmat az intézmények iránt.
    A szociológiai tanulmányok központja (CIS) nevű állami kutatóintézet egy hete publikált felmérése szerint az ország problémái közül a munkanélküliség után a korrupciót tartják leginkább aggasztónak a spanyolok.