Andrea napja van. | 2024.04.18

Történelemtanárok az iskolai atlaszokról

2017-01-12 17:10:00

 

A Történelemoktatók Szakmai Egyesülete (TSZE) szerint a tankönyvpiac szabályozása korántsem jelenti azt, hogy a régi műveket száműzték volna az osztályteremből - közölte az egyesület csütörtökön az MTI-vel. Korábban a Történelemtanárok Egylete (TTE) elfogadhatatlannak tartotta, hogy a 2016/17-es tanév őszi vizsgaidőszakától már nem akarja engedélyezni az EMMI a szabad atlaszválasztást a történelem érettségi vizsgán.

 

    A TSZE állásfoglalásában kifejtette: az atlaszokkal a történelemoktatás egy olyan "eszköze" került reflektorfénybe, amely könnyen hozzáférhető és ezáltal lehetőséget ad arra, hogy a laikus közönség is véleményt alkothasson a vitában. A könyvek azonban önmagukban nem határozzák meg egy teljes rendszer működését, és nem mutatják meg a pedagógusi munka egészét. Jóval fontosabb tényezőnek tekinthető a tanári praxis és szokásrend - írták.     
    A TSZE elnöksége az MTI-hez eljuttatott közleményében amellett tett hitet, hogy az állam tankönyvpiaci törekvése - olcsó, minden diák számára hozzáférhető könyvek kiadása - méltányolható, és a két sorozatból álló kínálat biztosítása reális kompromisszumnak mondható. Hangsúlyozták, hogy a közkeletű tévhittel ellentétben a tankönyvpiac szabályozása korántsem jelenti azt, hogy a régi műveket száműzték volna az osztályteremből: azok ma is megvásárolhatók és használhatók, igaz, a családoknak önköltségen - és ezáltal jóval drágábban - kell beszerezniük őket. Az állami listán szereplő Száray Miklós-féle középiskolai, illetve Horváth Péter-féle általános iskolai tankönyvsorozat a korábbi, szabadpiaci viszonyok között is kiadott munkákon alapul, és alapvetően annyiban változtak csupán, hogy idomultak a 2012-es Nemzeti Alaptanterv követelményeihez.
    Az OFI új generációs - "kísérleti" - tankönyveinek kedvezőtlen megítélése kapcsán a TSZE közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy a sajtóban nagy port kavart kritikák e munkák legelső kiadványaira vonatkoztak. Az OFI tankönyveinek ugyanakkor fő sajátossága, hogy több lépcsőben fejlesztik őket, és Magyarországon a rendszerváltás óta nem alkalmazott módszerekkel, széles tanári csoport közös munkájának eredményeként nyerik el végső formájukat - olvasható a közleményben. 
    A Történelemtanárok Egylete korábban azt közölte, elfogadhatatlannak tartják, hogy a szakmai és társadalmi fellépés ellenére a 2016/17-es tanév őszi vizsgaidőszakától már nem akarja engedélyezni az EMMI a szabad atlaszválasztást a történelem érettségi vizsgán.
    A TTE álláspontja szerint ez a tiltás hátrányos helyzetbe hozza azokat, akik eddig nem az OFI által kiadott atlaszból készültek. 
    Hozzátették: a sok kritika után több helyen módosított, 15 százalékkal bővített OFI-atlasz megvásárlására akarják kényszeríteni a szülőket, miközben ez az atlasz szerintük továbbra sem tartalmaz fokbeosztást, helységnévmutatót, kronológiát, valamint szinte olvashatatlanul apró betűket, halvány színeket használ, és csak részben alkalmas a (kerettanterv által is megkövetelt) forrás- és tevékenységközpontú oktatásra, képességfejlesztésre.
    A jelenleg engedélyezett új tankönyvek többségükben szakmailag, metodikailag nem megfelelő minőségűek, míg azok a jó minőségű könyvek, amelyek korábban beváltak nem rendelhetők - írták. 
    Az egylete azt követeli, hogy teremtsék meg a szabad, minőségi tankönyvpiac feltételeit, s engedélyezzék, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által kiadott atlasz mellett továbbra is használhassák a diákok a korábban alkalmazott magas színvonalú, az életkori sajátosságoknak megfelelő atlaszokat az érettségi vizsgán.