Auguszta napja van. | 2024.03.29

Merkel: az EU 27 tagállamának össze kell tartania a Brexitről szóló tárgyalásokon

2017-01-12 15:46:48

 

Az Európai Unió 27 tagállamának össze kell tartania, közösen kell cselekedniük és nem engedhetik meg maguknak a megosztottságot a Brexitről szóló tárgyalásokon - jelentette ki Angela Merkel német kancellár Luxembourgban csütörtökön.

 

    Angela Merkel hét év után tett hivatalos látogatást a nagyhercegégben, ahol Xavier Bettel miniszterelnökkel, valamint Henri nagyherceggel és feleségével Mária Terézia hercegnővel találkozott.
    Látogatásakor a kancellár a Nagy-Britanniában tervezett társasági adó csökkentéssel kapcsolatban hangsúlyozta, az unióban maradó 27 tagállamnak közös megközelítést kell találnia.
    Sajtótájékoztatóján Merkel az adatcsere fontosságára hívta fel a figyelmet és arra szólította fel az uniós államokat, tegyenek még többet a ki- és belépő személyek regisztrálásáért, hogy elkerülhetők legyenek az olyan esetek, mint a berlini karácsonyi vásáron történt, 12 ember halálát követelő tragédia.
    "Mindenki látja ennek szükségességét és mindenki tudja, ha nem teszünk érte semmit, akkor valamennyi tagállam bevezeti a határellenőrzést, amely által az uniós polgárok szabad mozgása lehetetlenné válik" - fogalmazott.
    Merkel emellett elismerően beszélt Luxemburg január elsején bevezetett, a költségvetés átláthatóságát célzó rendelkezéséről, amely a nagyvállalatok visszaélésszerű adómegoldásait kívánja megakadályozni.
    Angela Merkel luxembourgi látogatását követően a szomszédos Belgiumba utazott, ahol átvette a Leuveni Katolikus Egyetem és a Genti Egyetem díszdoktori oklevelét. A belga fővárosban ezzel egy időben tüntetés kezdődött Merkel díszdoktori kinevezése ellen. A belga sajtó által szélsőjobboldalinak nevezett mintegy 50 demonstráló szerint a német kancellár nagymértékben hozzájárult a kaotikus európai bevándorlás politikához, ezért közvetve felelős a múlt évben Európa-szerte elkövetett támadásokért.
    Sajtóhírek szerint a kancellár Brüsszelben rövid látogatást tesz Fülöp belga király rezidenciáján, majd nem hivatalos vacsora keretében megbeszélést folytat Charles Michel belga miniszterelnökkel.