Andrea napja van. | 2024.04.18

A Szovjetunióba elhurcoltakra emlékeznek a hét végén Kismaroson

2017-01-12 11:55:00

 

A Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévéhez kapcsolódóan háromnapos rendezvényt tart a Kismarosi Német Nemzetiségi Önkormányzat péntektől vasárnapig - tájékoztatta a főszervező az MTI-t.

 

    Néder Sarolta elmondta, hogy az Élni muszáj elnevezésű programsorozat keretében rendhagyó történelemórán és konferencián lehet részt venni, bemutatnak két dokumentumfilmet, valamint kiállítás tekinthető meg. Az esemény különlegessége, hogy az anyagok jelentős része először kerül nyilvánosságra.
    A főszervező hangsúlyozta, hogy arra a csaknem hatszáz emberre gondolnak vissza, akit 1945 januárjában hurcoltak el Zebegényből, Kismarosról és Nagymarosról "jóvátételi munkára", "málenkij robotra", vagyis kényszermunkára a Szovjetunióba kolhozokba, bányákba, gyárakba, és akik közül sokan soha nem térhettek haza. A második világháborúban hadifogollyá tett civilek 16-45 évesek voltak, és nőket is elvittek - tette hozzá.
    A három település évek óta közösen ünnepel, ilyen nagyszabású rendezvényt azonban még nem tartottak. Erre az emlékév nyújtotta pályázati keret ad lehetőséget.
    Péntek délelőtt a három település hetedik és nyolcadik osztályosai rendhagyó történelemórán vehetnek részt, ahol a többi között QR-kód használatával kerülhetnek közelebb a múlthoz. Telefonjuk segítségével saját dédszüleik visszaemlékezéseit is meghallgathatják.
    Szombaton, a konferencián Bognár Zalán történész, a Károli Gáspár Református Egyetem docense, tanszékvezető tart előadást, akit arra kértek fel a szervezők: világítson rá a politikai elhurcoltak és a tömeges elhurcolások közötti különbségre, valamint arra, hogy mi volt az internálás és a kitelepítés történelmi háttere. Sok érintett és hozzátartozó számára még ma sem világos, pontosan mi is történt velük - jegyezte meg.
    A rendezvénysorozat részeként bemutatnak két dokumentumfilmet: az Élni muszáj a kismarosiak, a Történelem mi vagyunk a nagymarosiak visszaemlékezéseiből készült, és mindkettő egyórás. Az archív anyagokkal gazdagított filmek nyersanyagát részben 2007-ben, részben tavaly nyáron forgatták. "Az utolsó pillanatban", ugyanis szomorú tény, hogy már csupán alig néhányan élnek az áldozatok közül.
    A Veritas Történetkutató Intézet és az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége vándorkiállítása mellett a Kismarosi Német Nemzetiségi Önkormányzat egy páratlan kiállítással készül - hangsúlyozta Néder Sarolta. A tárlat jelentős része az 1990 óta dobozban lévő archív anyagokat dolgozta fel, a mai kornak megfelelő technikákkal.
    A főszervező közölte, hogy a kutatómunka során fontos és különleges dokumentumok jutottak el hozzá, és az utolsó pillanatokban is sokan keresik meg szeretteik feldolgozatlan történeteivel. Az alkotói folyamatba pedig az áldozatok hozzátartozóit is bevonta.
    A dunakanyari svábok "virtuális múzeumaként" honlap is készült, a www.elnimuszaj.hu oldalt folyamatosan töltik fel tartalommal - mondta Néder Sarolta.