Gedeon napja van. | 2024.03.28

Útinform: 86 munkagéppel takarítják az utakat

2017-01-12 10:52:00

 

A Tiszántúlon Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében, illetve Sarkad térségében változó intenzitással hull a hó, a Magyar Közút Zrt. a havazásban érintett területeken 86 munkagéppel dolgozik az úthálózat hó- és síkosság-mentesítésén - közölte a társaság az MTI-vel csütörtökön reggel. 

 

    Mint írták, az ország nyugati felén csapadékmentes az idő, de borult, felhős az ég. A Duna-Tisza közén a havazás elállt, már csak Szentendre és Gyöngyös környékén szállingózik a hó. A Tiszántúlon Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében, illetve Sarkad térségében azonban változó intenzitással havazik. 
    Az eddig lehullott hó vastagsága 1-4 cm között változik országszerte.
    A Magyar Közút Zrt. a havazásban érintett területeken folyamatosan dolgozik az úthálózat hó- és síkosság-mentesítésén: hajnalban csaknem 270, jelenleg pedig 86 munkagépe van munkában.
    Az Útinform tájékoztatása szerint a gyorsforgalmi utak burkolata jobbára a kiszórt olvasztóanyagok hatására nedves, az M3-as autópálya káli szakasza kissé latyakos, a főutak nagy része pedig nedves, sónedves. 
    Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg Hajdú Bihar és Békés megyében helyenként vékony rétegben havas, letaposott havas vagy latyakos szakaszokra kell számítani. A mellékutakon a Dunántúl északi felén, az Északi-középhegység területén és a Tiszántúl nagy részén téli útviszonyok a jellemzők: havas, hókásás, letaposott havas, latyakos az alsóbbrendű utak burkolata.
    A hőmérséklet a Dunántúlon mínusz 7 és mínusz 2 Celsius fok között változik, keleten a leghidegebb területeken (Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében) mínusz 11 C fok is lehet. 
    A látási viszonyok nem nehezítik a közlekedést, de a havazás érintette területeken csökkenhet a látótávolság. 
    Többnyire gyenge vagy mérsékelt a légmozgás, de Fejér, Tolna és Baranya megyében néhol közepes, Székesfehérvár területén viharos erejű széllökésekre kell számítani - közölte az Útinform.