Andrea napja van. | 2024.04.18

Miniszteri biztos: a fővárosi egészségügyi rendszer átalakításával világossá teszik a betegutakat

2017-01-12 10:41:00

 

A fővárosi egészségügyi rendszer átalakításának célja, hogy világosak legyenek a betegutak, hogy a lakosság, a háziorvosok és a mentők pontosan tudják, mikor melyik kórházba kell menniük - mondta Cserháti Péter Egészséges Budapestért felelős miniszteri biztos az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában. 

 

    Mint mondta, "nyomasztó az ellentmondás" a fővárosban, hogy egyrészt "hihetetlenül magas" szellemi kapacitás koncentrálódik Budapesten, ugyanakkor nagyon leromlott az egészségügyi infrastruktúra. Vidéken uniós forrásból sikerült fejleszteni a kórházi infrastruktúrát, és kialakult a rendszer, amelynek az élén egy-egy centrum (egyetem vagy nagyobb megyei kórház) áll, ezt egészítik ki a kisebb megyei kórházak és városi kórházak, és világos a betegút. Megjegyezte: Budapesten ugyanakkor nem voltak uniós fejlesztési források erre, mindössze kisebb, 30-40 milliárdos felújítások voltak, a forrás azonban nem volt elég az ellátás rendszerszintű átalakítására. 
    Cserháti Péter hozzátette: Budapesten is ki akarják alakítani a vidéken már működő rendszert, és a már meglévő kórházakból létrehoznak három centrumot, és építenek még egyet, amelyek minden súlyos állapot ellátására alkalmasak lesznek. Ezekhez a - köznyelv által "szuperkórházaknak" nevezett - centrumokhoz kapcsolódik majd a többi kórház. 
    A miniszteri biztos szólt arról is, hogy Budapesten a sürgősségi struktúra létrehozása mellett a másik fontos cél a komfortosítás, mivel jópár kórház színvonala alulmúlja a vidékiekét. Fontos cél még a járó- és fekvőbeteg-ellátás szétválasztása, ami a fővárosban összekeveredik, illetve az ellátórendszernek fel kell készülnie a technológiai változásokra is, például az agyér-problémáknál a katéteres műtétek terjedésére.