Gedeon napja van. | 2024.03.28

Túlterheltek a francia kórházak a járvány miatt

2017-01-11 16:57:00

Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter a nem sürgős beavatkozások elhalasztását kérte a kórházaktól, amelyek túlterheltté váltak az influenzajárvány miatt.

    "A tét az, hogy biztosítani tudjunk elég kórházi ágyat" - mondta a tárcavezető szerdai sajtótájékoztatóján. A miniszter arra számít, hogy a járvány jövő héten éri el a csúcspontját.
    Marisol Touraine szerint "valószínűleg súlyos" lesz az influenza mérlege, de "az egészségügyi rendszer készen áll" a betegek fogadására. Ugyanakkor megerősítette, hogy a sürgősségi osztályok mér elérték a kapacitásaik határát az influenzás betegek ellátása miatt. Azt is jelezte, hogy megfontolandónak tartja az egészségügyi dolgozók számára az influenzajárvány elleni védőoltás kötelezővé tételét. A becslések szerint jelenleg évente csak 25-30 százalékuk oltatja be magát a vírus ellen.
    Tavaly november 1. óta 627 influenzás beteget kezeltek a francia kórházakban, közülük 52-et elhunytak. Többségük (85 százalék) 65 évnél idősebb ember. Influenzás megbetegedéssel elsősorban idős emberek kerülnek kórházba, 12 százalékuk 65 és 79 év közötti, 70 százalékuk pedig 80 évnél idősebb.
    Hivatalos adatok szerint a járvány elmúlt négy hetében a 65 millió lakosú országban 784 ezren fordultak orvoshoz influenza miatt.