Auguszta napja van. | 2024.03.29

MNB: kismértékű lazítást jelent a 3 hónapos betéti állomány korlátozása

2017-01-11 15:36:00

 A jegybank monetáris tanácsának tavaly decemberi kamatdöntő ülésén a tanácstagok egyetértettek abban, hogy a három hónapos betét 2017. első negyedév végi állományának 750 milliárd forintban korlátozása a monetáris kondíciók kismértékű lazítását jelenti - olvasható a monetáris tanács december 20-i üléséről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján szerdán megjelent rövidített jegyzőkönyvben. Az MNB előrejelzése szerint az infláció 2018 első felében éri el az árstabilitásnak megfelelő 3 százalékos értéket.

    Az ülésen a tanács egyhangúan döntött arról, hogy változatlanul hagyja az alapkamat 0,90 százalékos szintjét és nem változtatott a kamatfolyosón sem, így az egynapos hitelkamatot 0,90 százalékon, az egynapos betéti kamatot mínusz 0,05 százalékon tartotta.
    A tanácstagok kiemelték, a változatlan alapkamat összhangban van a decemberi előrejelzés alappályájával, a monetáris tanács korábbi kommunikációjával és a piaci várakozásokkal.
    A monetáris tanács megítélése szerint a magyar gazdaságban továbbra is vannak kihasználatlan kapacitások, míg az infláció fokozatosan célra emelkedik. A monetáris politika horizontján a reálgazdaság dezinflációs hatása fokozatosan megszűnik - írták.
    A tanács a következő években 3 százalék feletti éves növekedésre számít, amihez nagyban hozzájárulnak az MNB és a kormány növekedésösztönző programjai.
    Az MNB szerint az előrejelzési időszakban az infláció emelkedik, és 2018 első felében eléri a jegybanki célt, az árstabilitásnak megfelelő 3 százalékot.
    A monetáris tanács értékelése szerint a változatlanul erős munkaerőpiaci kereslet és az új bérmegállapodás következtében a nemzetgazdaságban fizetett bérek növekedési üteme tovább emelkedik, ami a lakossági fogyasztás élénkülésén keresztül növeli a maginflációt. Ugyanakkor a tartósan alacsony globális infláció és a historikusan alacsony inflációs várakozások mellett a fogyasztóiár-index csak fokozatosan nő - írták.
    A jegyzőkönyv szerint néhány tanácstag megjegyezte, hogy a nemzetközi monetáris politikai környezet lehetővé teszi a pénzpiaci kondíciók nem hagyományos eszközökkel történő további kismértékű lazítását.
    A jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintjének tartós fenntartása és a monetáris kondícióknak a jegybanki eszköztár átalakításával történő lazítása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével. Az MNB figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását és a piaci fejleményeket. Amennyiben a későbbiekben az inflációs cél elérése indokolja, a monetáris tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nem hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával.
    A magas külső finanszírozási képesség és a külső adósságállomány csökkenése tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét. Az előretekintő hazai pénzpiaci reálkamatok negatív tartományban tartózkodnak, és az infláció emelkedésével tovább süllyednek. A monetáris tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul körültekintő monetáris politikát indokol.