Auguszta napja van. | 2024.03.29

A buzuki a hónap műtárgya a Néprajzi Múzeumban

2017-01-10 15:59:21

 

A görögök nemzeti hangszere, a buzuki lett a Néprajzi Múzeumban a hónap műtárgya. A hangszerről szóló, február 10-ig tartó programsorozatot pénteken egy különleges buzuki bemutatásával, valamint koncerttel, előadással és táncházzal indítják.

 

    Az intézmény közlése szerint Panagiotisz Varlasz hangszerkészítő művész az elmúlt hetekben felajánlotta a múzeum számára legújabb munkáját, az újkori Görögország egyik szimbólumának számító mesterbuzukit.
    A három húrpáros, aprólékosan kidolgozott hangszer a múzeum számára hiánypótló, mivel az Európa-gyűjteményben eddig nem volt hangszer erről a vidékről. 
    A pénteki eseményen a közönség megtekintheti a különleges buzukit, valamint betekintést nyerhet a hangszer történetébe, illetve megismerheti a görög zenei kultúrában elfoglalt helyét. 
    A program további részében a Rajkó Művészegyüttes Mandzurakisz Szarandisz buzukiművésszel kiegészülve eljátssza Vittorio Monti Csárdását, majd a Sirtos Együttes várja az érdeklődőket görög táncházzal és kézműves foglalkozással, amelyen a ma is élő, népszerű, antik motívumok gazdag világát jeleníthetik meg a résztvevők különböző anyagok felhasználásával.