Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Jobbik a nyilvánossághoz kötné a szerződések érvényességét

2017-01-10 15:01:08

 

A Jobbik csak azt a közpénzt tartalmazó szerződést tartaná érvényesnek, amelyet nyilvánosságra hoztak.

 

    Staudt Gábor, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy határozati javaslatot nyújtanak be erre vonatkozóan a parlamentnek. Ebben a sarokpontokat határoznák meg a kormány számára, a részleteket - például hogy legyen-e összeghatár - pedig a Ház vitatná meg.
    A jobbikos politikus egy automatizmust hiányolt, szerinte ma som esetben a sajtó és az ellenzék sem tudja, milyen szerződéshez szeretne hozzáférni, legfeljebb a "jéghegy csúcsát tudja megcsócsálni". Szóvá tette azt is, hogy sok esetben visszautasítják az adatok kiadását.
    Értékelése szerint egy ilyen érvényességi feltétel esetén mindenkinek érdeke lenne a nyilvánosságra hozatal. Staudt Gábor egy internetes felület működtetését várja a kormánytól, s amennyiben azon nem jelenik meg egy közpénzt érintő szerződés, az meg nem kötöttnek minősülne.
    Az MTI kérdésére megerősítette, hogy 2015-ben már volt hasonló javaslata, amelyet akkor nem fogadtak el, most azonban egy fél ciklus eltelt és szavai szerint sokkal rosszabb lett a helyzet, így újra aktuális az.