Emma napja van. | 2024.04.19

Kirill pátriárka elfogadta a felújítandó budapesti orosz ortodox templom átadására szóló meghívást

2017-01-08 18:58:00

 

Kirill, Oroszország pátriárkája elfogadta a magyar kormány meghívását és Budapestre látogat majd a felújításra kerülő Petőfi téri orosz ortodox templom átadására - közölte az MTI-vel Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

 

    Az államtitkár szerint az orosz ortodox egyházfő az év végén vagy a jövő esztendő elején látogat majd Magyarországra.
    Soltész Miklós a pátriárka meghívására érkezett az orosz fővárosba. Az egyházfő a budapesti orosz templom felújításáról október 24-én megkötött megállapodás apropóján invitálta az államtitkárt Moszkvába. A budapesti belvárosi templomépület hiányzó toronytetejének helyreállítását a magyar kormány 100 millió forinttal támogatja.
    Az aláírás dátumával kapcsolatban Soltész Miklós arra hívta fel a figyelmet, hogy az jelképesen kötődött az 1956-os forradalom 60. évfordulójához.
    "A magyarok nem az orosz emberek, hanem a szovjet rendszer ellen léptek fel, ami ugyanúgy sújtotta az itteni egyházakat és embereket, mint Magyarországon" - mondta. 
    Az államtitkár szerint az állami támogatás az orosz ortodox templom rendbe tétele mellett hozzájárul a budapesti városkép javításához is.
    Kirill pátriárka az államtitkár beszámolója szerint nagyrabecsüléséről biztosította a magyar miniszterelnök, kormány és emberek küzdelmét a kereszténység értékeinek és magának a hitnek a védelmében. Ez, mint kiemelte, egyszerre történik "az egyre inkább ateistává váló nyugat-európai világ irányában való értékmentés", valamint "a muszlim előrenyomulásnak a magyarországi, illetve közép-európai megakadályozása és visszaszorítása érdekében tett lépések" formájában.
    Az orosz ortodox egyházfő méltatta a magyar kormány családpolitikai intézkedéseit, valamint a házasság, a gyermekvállalás értékei melletti kiállását. Mint mondta, ezek a lépések Oroszország számára is fontosak, mert a demográfiai helyzet javítása Moszkva számára is húsba vágó feladat.
    Soltész Miklós a pátriárkával folytatott szűk körű megbeszélést követően részt vett egy ebéden, amelyen az egyházfő mellett jelen voltak Moszkva egyházi vezetői, valamint képviseltette magát a főváros vezetése és a szövetségi kormány is. Az államtitkár a nap folyamán Kremlben részt vett a Kirill pátriárka által bemutatott karácsonyi istentiszteleten is.