Emma napja van. | 2024.04.19

Magyar szerző szovjet némafilmhez írt zenéjét mutatják be a Müpában

2017-01-08 11:59:00

 

Varga Judit szovjet némafilmhez komponált zeneművét rendhagyó filmkoncerten mutatja be az ausztriai Ensemble Phace január 12-én az Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon a Müpában.

 

    Varga Judit darabja a bécsi Konzerthaus felkérésére született. Lev Kulesov 1924-ben bemutatott némafilmjéhez, a Mr. West rendkívüli kalandjai a bolsevikok földjén című szatírához komponált hetvenperces, önálló zeneművet a szerzője "szórakoztató komolyzenének" szánja. Az előadáson az Osztrák Filmmúzeum gyűjteményében található 35 milliméteres filmkópia digitális változatát mutatják be - közölte a Müpa az MTI-vel.
    Varga Judit zeneszerző a bécsi és a budapesti zeneakadémia tanára, akit gyermekkora óta vonz a mozgókép világa. Életművében számos díjnyertes filmzene és autonóm zeneszerzői alkotás is megtalálható.
    A Müpa ezzel az előadással első ízben csatlakozik az idén január 6. és 15. között több helyszínen zajló Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválhoz, amelynek kurátorai Horváth Balázs és Gryllus Samu zeneszerzők. Az esthez pódiumbeszélgetés kapcsolódik, amelyen - a fesztivál hagyományaihoz híven - a zeneszerző a közönséggel közösen, interaktív elemzéssel teszi "átláthatóvá" a mű egyes részleteit, az általa alkalmazott kompozíciós technikákat.