Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az Európai Unió humanitárius segítséget nyújt több afrikai és ázsiai országnak

2017-01-06 19:04:00

 Az Európai Unió a drasztikusan romló humanitárius állapotok miatt 28,7 millió euró (mintegy 9 milliárd forint) sürgősségi segítséget nyújt több afrikai és ázsiai országnak és régiónak a kritikus következmények megelőzése érdekében - közölte az Európai Bizottság pénteken.

    A támogatás az uniós bizottság 2016-os költségvetésének maradékából valósul meg és olyan terültekre kerül, ahol arra a legnagyobb szükség van és a humanitárius lehetőségek alulfinanszírozottak.
    A tájékoztatás szerint a legnagyobb, 10 millió eurós támogatást a szárazsággal küzdő Szomália kapja, ahol rövid időn belül százezrek maradhatnak víz és élelem nélkül. Mintegy 8 millió euró a téli időjárással küzdő Afganisztánba kerül, ahol nagy számban élnek táborokban a háborúskodás miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerült belső menekültek.
    A támogatás további részéből a konfliktusokkal küzdő mianmari rászorultak részesülhetnek, a védtelen líbiai lakosság, valamint a Szíriából, Irakból és a szub-szaharai régióból Egyiptomba került menekültek ezrei.
    Az unió 2017-es költségvetéséből további humanitárius forrásokat fog felszabadítani a világ különböző tájain élő rászorulók megsegítésére - tette hozzá az uniós bizottság.