Ottó napja van. | 2020.07.02 | MNB középárfolyam:

Elfogadta a külföldiekről szóló törvény módosítását a szlovén kormány

2017-01-05 15:21:58

 A szlovén kormány csütörtökön elfogadta a külföldiekről szóló törvény módosítását, ami lehetővé teszi, hogy az illegális migránsok belépését már a határon elutasítsák - közölte Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter sajtótájékoztatóján Ljubljanában. A törvénymódosítást még a parlamentnek is meg kell szavaznia kétharmados többséggel.

    A tárcavezető elmondta, hogy a térségben a helyzet egyelőre stabil, de ez nem jelenti azt, hogy békés is.
    "A belügyminisztérium fő feladata, hogy garantálja a biztonságot az országban, ezért fel kell készülni egy esetleges változásra a migráció terén, ami veszélyeztetheti a közrendet és nemzetbiztonságot" - hangsúlyozta.
    Az intézkedést a miniszter szükségesnek és célszerűnek nevezte. A törvény összhangban van az alkotmányban meghatározott kivételekkel és figyelembe veszi, hogy Szlovéniát biztonságos országok veszik körül - tette hozzá.
    A módosítás szerint az a külföldi állampolgár, aki nem tesz eleget a feltételeknek, nem léphet be Szlovéniába. Tavaly márciusban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy ott akarnak menedéket kérni. Amennyiben mégis illegális határsértést követ el valaki, a hatóságok visszakísérik az államhatárra és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkezett. Kivételt képeznek az eljárás alól azok, akik közvetlen életveszélyben vannak vagy egészségügyi ellátásra szorulnak, továbbá amennyiben kíséret nélküli 14 éven aluli kiskorúakról van szó. A rendelkezés ideiglenes (legfeljebb hat hónap időtartamú, lehetséges hosszabbítással) és a bevezetését a belügyminiszter rendelheti el.
    A törvényt - amelyet a belügyminisztérium terjesztett be, és már tavaly készült elfogadni a parlament -, azért nem szavazták meg eddig, mert vizsgálták annak alkotmányosságát. A módosításnak egyensúlyt kellett teremtenie a biztonság és az emberi jogok tiszteletben tartása között.
    Györkös Znidar jelezte, hogy a civil szervezetektől és egyes pártoktól érkező számos kritika ellenére a törvényjavaslat mostanra elég politikai támogatottságot kapott, ugyanakkor annak alkotmányosságáról csak az alkotmánybíróság hozhat határozatot.
    A tárcavezető kiemelte: mindent megtesznek annak érdekében, hogy elkerüljék annak lehetőségét, hogy az országról romló biztonsági kép alakuljon ki. "Ez azt jelentené, hogy Szlovénia nincs tisztában saját felelőségével és nem támogatja az európai megoldást" - mondta, majd hozzáfűzte: ezzel szemben a szlovén rendőrségnek kiemelkedő szerepe van a schengeni külső határok védelmében.