József napja van. | 2024.03.19

Az élelem mellett az ivóvíz pótlása is szükséges a madáretetőkben

2017-01-05 17:18:00

Tartós, több napig tartó erős fagyok idején nem csak a táplálék, de a folyadék pótlása is kritikus tényezővé válik a madarak számára, hiszen fagyban nehezebben jutnak vízhez az állatok - figyelmeztet közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

    Mint írják, az ivás különösen a gyakori csapadékmentes teleken okoz gondot a madaraknak, amikor fagyott havat vagy zúzmarát sem tudnak csipegetni, ezért az egyesület arra kéri a lakosságot, hogy az etetőkön itatók működtetésével is segítse a madarakat.
    Télen a víz természetesen az itatókban is megfagy, a madarak számára azonban már az is nagy könnyebbséget jelent, ha a reggeli szürkületet követő néhány órában a lakosság kiszedi az itatóból a jeget és a helyére langyos csapvizet tölt, hogy ihassanak, fürödhessenek a madarak.
    A hidegben törékennyé váló, például kerámia itató helyett ilyenkor érdemes nagyobb, például műanyag virágalátét alkalmazni. Amennyiben az itató napon van, akkor a gyenge téli napsütés is késlelteti a víz befagyását, illetve az etetőre kihelyezett alma nem csak élelmet, de némi vízutánpótlást is jelenthet a madarak számára.