József napja van. | 2024.03.19

Nébih: afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki a Kárpátalján

2017-01-05 14:53:00

 Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki Magyarország határához közel, a kárpátaljai Nagyszőlősön - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)csütörtökön az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint a betegség az emberre nézve nem, ugyanakkor a sertésekre, vaddisznókra rendkívül veszélyes, mivel nem gyógyítható. Magyarországon eddig még sohasem jelent meg a vírus, ezért a Nébih felhívja az állattartók, a vadászok és a lakosság figyelmét a megelőzés fontosságára.
    Közölték, a betegség átterjedésének veszélye miatt a határon sertéshúst, húskészítményt magáncélra is tilos behozni, ha valaki elhullott vaddisznót lát, értesítse a hatóságot. A sertéstartók kiemelten ügyeljenek a járványvédelmi intézkedések betartására, ha tüneteket észlelnek állataikon, haladéktalanul jelezzék állatorvosuknak - áll a közleményben.
    A Nébih közölte azt is, hogy ez az első eset, amikor Kárpátalján megjelent a betegség. A helyi hatóságok a fertőzött nagyszőlősi gazdaságot 40 napra állategészségügyi zárlat alá helyezték. Az állományt - négy vaddisznót és hat malacot - felszámolták és az elhullott állatok tetemeivel együtt elégették.
    A hatóságok szerint a fertőzési gócot lokalizálták, így az nem jelent további veszélyt. Egyúttal 20 kilométeres körzetben elrendelték az összes házi sertés állatorvosi vizsgálatát. A megfigyelési körzet Magyarország és Románia területére is átnyúlik - tartalmazza közlemény.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány