József napja van. | 2024.03.19

Továbbra is az SZTE Magyarország legzöldebb egyeteme

2017-01-05 14:31:00

A hazai felsőoktatási intézmények közül az elmúlt évekhez hasonlóan a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) végzett a legjobb helyen a világ zöld egyetemeit rangsoroló GreenMetric felmérésben - tájékoztatta az intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

    A közlemény szerint a szegedi egyetem Európán belül a 45. helyet érte el, a belvárosokban fekvő és működő intézmények közül pedig világviszonylatban a 14. "legzöldebb" az SZTE.
    A 2016-os felmérésben összesen 516 egyetem vett részt, mintegy százzal több, mint 2015-ben. A rangsor összeállításakor olyan szempontokat vettek figyelembe, mint az egyetemek éves villamos-energia felhasználása, a hulladék- és vízgazdálkodás, a megújuló energiaforrások hasznosítása, a szállítmányozásból fakadó szén-dioxid-kibocsátás, valamint a környezettudatossággal kapcsolatos oktatási tevékenység. A rangsor összeállítása során - az eddigiektől eltérően - nemcsak a környezetbarát megoldásokat értékelték, hanem azok összenergia-felhasználáshoz mért arányát is.
    A felmérésben összesen 5647 pontot szerzett az SZTE, mellyel a világranglistán a 107., Európán belül a 45. helyen végzett. Közép-Európában környezettudatosság tekintetében mindössze Bécs és Prága előzi meg a szegedi egyetemet. A világranglista első helyezettje a University of California, Davis lett 8398 ponttal.
    Az ökológiai lábnyomot és a zöldberuházások lehetőségét nagyban meghatározza az intézmények földrajzi fekvése, ezért a lista készítői idén azt is megvizsgálták, hogy az egyes campusok területi elhelyezkedése alapján hogyan teljesítenek az egyetemek. Az SZTE épületeinek döntő többsége Szeged belvárosában helyezkedik el, ezért a GreenMetric szakemberei a városközpontban fekvő és működő intézmények közé sorolták az egyetemet, világviszonylatban a 14. helyre.
    A Szegedi Tudományegyetem mint az ország legzöldebb egyeteme minden lehetséges módot felhasznál az energiafogyasztása csökkentésére. Tavaly a szolgáltatókkal frissítette szerződéseit, így az intézmény villamosenergia- és földgázszámláinak végösszege a 2016-2017. tanévben akár több mint 200 millió forinttal is csökkenhet. Emellett a "zöldülést" mozdította elő számos korábbi beruházás is: a magyarországi felsőoktatási intézmények közül elsőként Szegeden alakítottak ki napelemparkot, az épületek egy részét geotermikus energiával fűtik, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ fűtését és hűtését pedig részben a szennyvíz "hulladékhőjét" hasznosító hőszivattyús megoldás biztosítja - áll a közleményben.
    A rangsorban még hét magyarországi felsőoktatás intézmény - az ELTE (204.), a Debreceni Egyetem (311. hely), új belépőként a PTE (355. hely), a Szent István Egyetem (371. hely), a Corvinus (399. hely), a Miskolci Egyetem (414.) és az Óbudai Egyetem (472. hely) - szerepel.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány