József napja van. | 2024.03.19

Átalakítják az olaszországi migrációs rendszert

2017-01-05 13:53:00

 Tömegeket befogadó táborok helyett sok kis létszámú központ felállítására készül az olasz belügyminisztérium az illegális bevándorlók kiutasításának felgyorsítására, Marco Minniti olasz belügyminiszter pedig Líbiába utazik, hogy az észak-afrikai ország partjairól induló, migránsokat szállító hajók feltartóztatásáról tárgyaljon - jelentették a csütörtöki olasz lapok.

    Az olasz belügyminisztériumnak a sajtóban nyilvánosságra hozott tervezete szerint a húsz olasz tartományból tizennyolcban több kisebb, egyenként legfeljebb nyolcvan-száz fős befogadóközpontot állítanak fel. Mindegyik a városoktól távol, repülőterek közelében létesül a kiutasítások felgyorsítása céljából. Ezekbe a táborokba azok a migránsok kerülnének, akik az olasz hatóságok szerint nem jogosultak menekültstátuszra, vagyis illegális bevándorlók, ezért el kell hagyniuk Olaszországot.
    A római belügyi tárca a kaotikus olaszországi migrációs helyzetre keres megoldást. 2016-ban minden korábbinál nagyobb számban, több mint 181 ezren érkeztek Olaszországba. Az eddigi gyakorlat szerint a regisztrációs központokban (hot spot) illegális bevándorlónak minősített emberek egy része úgynevezett kiutasítási központokba (Cie) került, ahol hónapokon vagy akár éveken át több ezren szorongtak. Az észak-olaszországi Veneto egyik ilyen táborában, ahol 1300-an tartózkodtak, a hét elején lázadás tört ki egy fiatal nő halála miatt. Angelino Alfano külügyminiszter akkor úgy nyilatkozott, hogy fel akarják gyorsítani a migránsok kitoloncolását és hazaszállítását.
    A belügyminisztériumnak a sajtóban most közzétett tervezete a túlzsúfolt és börtönökre emlékeztető táborokat akarja kisebbekkel helyettesíteni, amelyeket úgynevezett humanitárius kormánybiztos felügyelne. Korábban az olasz szenátus emberi jogi bizottsága jelentésében megállapította, hogy a hot spotok és kiutasítási központok ez idáig hatástalanok voltak, úgymond "illegális bevándorlókat gyártottak, kiutasításuk helyett".
    A kisebb táborok felállításáról az olasz kormány január 18-án egyeztet az olasz tartományok és városok vezetőivel. A tervezet kitér a menedékkérőkre is, akiket továbbra is szétosztanának az önkormányzatok között: minden ezer lakosra átlagosan 2,5 menedékkérő jutna. Az önkormányzatok minden befogadott menedékkérő után havi 500 eurót kapnak. A menedékkérők kérelmük elbírálásáig közhasznú munkát végeznének.
    A római kormány az illegális bevándorlók kiutasítását kétoldalú megállapodásokkal is igyekszik gyorsítani. Marco Minniti belügyminiszter Tunézia és Málta után a jövő héten Líbiába látogat, hogy a nemzeti egységkormánnyal az észak-afrikai ország partjairól induló, migránsokat szállító hajók feltartóztatásáról tárgyaljon. Afganisztán és Pakisztán esetében, amelyek nem hajlanak kétoldalú kitoloncolási megállapodás megkötésére, az olasz kormány az onnan érkezőket fejenként 3000 euróval ösztönözné a hazatérésre.
    A Paolo Gentiloni vezette római kormány migrációs megoldásait elsőként Beppe Grillo, az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője bírálta blogján, hangsúlyozva, hogy a sok kicsi tábor még jobban lelassítja, és még költségesebbé teszi az illegális bevándorlók kiutasítását. Az M5S vezetője szerint a migránsok "felesleges parkoltatása" helyett azonnal el kell szállítani őket Olaszországból.