Gedeon napja van. | 2024.03.28

A vártnál jobban nőttek novemberben az ipari termelői árak az euróövezetben

2017-01-05 13:01:00

Várakozások felett nőttek az ipari termelői árak novemberben az euróövezetben és az Európai Unióban.

    Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön közzétett kimutatása szerint tavaly novemberben 0,3 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak az előző havihoz képest az euróövezet 19 és az unió 28 tagállamának átlagában.
    Elemzők 0,1 százalékos növekedést vártak novemberre.
    Októberben az euróövezetben 0,8 százalék, az EU-ban 1,0 százalék volt a havi növekedés.
    A termelői árak havi 0,3 százalékos növekedéséhez az euróövezetben az energiaárak 0,7 százalékkal járultak hozzá. Az energiaárak nélkül az ipari termelői árak 0,2 százalékkal növekedtek.
    Az Európai Unióban az energiaárak 0,2 százalékos növekedését leszámítva is 0,3 százalékkal nőttek a havi termelői árak.
    Az ipari termelői árak legnagyobb havi emelkedését Belgiumban és Írországban regisztrálták 1,4 százalékon. Észtországban 1,2, Lengyelországban 1,1 százalék volt a növekedés. A legnagyobb csökkenés Horvátországban volt, 1,3 százalékos. Görögországban és az Egyesült Királyságban 0,7 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak.
    Éves összevetésben az euróövezetben 0,1 százalékkal, az EU-ban 0,7 százalékkal nőttek az ipari termelői árak novemberben. A legnagyobb növekedés az Egyesült Királyságban volt, 4,4 százalékos. Belgiumban 4,1 százalékkal, Svédországban 3,2 százalékkal nőttek az ipari termelői árak. A legnagyobb csökkenést, 6,5 százalékosat Luxemburgban mutatták ki. Horvátországban 2,7 százalék, Lettországban és Szlovákiában 2,6 százalék volt a csökkenés.
    Magyarországon novemberben az előző havihoz képest novemberben 0,9, októberben 0,6 százalékkal nőttek az ipari termelői árak. Az éves összehasonlításban novemberben 0,5 százalékkal, októberben 1,2 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak Magyarországon.