Andrea napja van. | 2024.04.18

Háromnapos nemzetközi traumatológiai képzés kezdődik a pécsi klinikán

2017-01-05 07:50:58

 Háromnapos nemzetközi traumatológiai képzés kezdődik csütörtökön a Pécsi Tudományegyetem (PTE) klinikai központjában, öt ország tizenkét oktatójának részvételével - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

    A közleményben azt írták: az európai tanfolyamot (European Trauma Course, ETC) hetedik alkalommal tartják meg Magyarországon.
    A képzés a balesetet szenvedett súlyos betegek ellátásáért felelős jelentős, európai székhelyű nemzetközi szervezetek kezdeményezésére, illetve azok együttműködésével jött létre. A tanfolyamon túlnyomórészt a súlyos baleseti sérültek elsődleges kórházi ellátását végző szakemberek (sürgősségi orvosok, sebészek, baleseti sebészek, altatóorvosok és a hozzájuk kapcsolódó társszakmák képviselői) vehetnek részt.
    A képzésre öt országból érkeznek oktatók, akik 32 szimulációs gyakorlatot tartanak - idézték a közleményben Verzár Zsófiát, a PTE sürgősségi orvostani tanszékének vezetőjét, a tanfolyam egyik oktatóját.
    Verzár Zsófia a gyakorlatorientált tanfolyam hosszú távú céljai között említette a modern, szakszerű ellátási elvek népszerűsítését, oktatását, a szakellátás minőségi fejlődését és a betegbiztonság fokozását.
    A kurzuson részt vevő szakemberek gyakorolhatják az egyes sürgősségi ellátó csapattagokra, illetve a vezetőkre háruló feladatokat is. A tanfolyam végén ők elméleti és szimulációs gyakorlati vizsgán is számot adnak a tanultakból; a vizsgák sikeres teljesítésével nemzetközileg elismert és nyilvántartott diplomát kapnak - áll az írásos összefoglalóban.