Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM-helyettes államtitkár: az idei béremelések a munkavállalók jelentős részét érintik

2017-01-02 08:50:20

 

Az idei béremelések a munkavállalók jelentős részét érintik, ugyanis 1 millió 250 ezer munkavállalóra van hatással, hogy január elsején nagymértékben emelkedett a minimálbér, illetve a szakmunkás garantált bérminimum - mondta Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

 

    Simon Attila kifejtette: a béremelések fedezetét a kormány és a szociális partnerek által aláírt bérmegállapodás biztosítja, amelyben a kormány pont azért csökkentette a munkáltatói terheket, hogy a bérnövekedések legalábbis részben kigazdálkodhatóak legyenek. Ezzel együtt a munkaadóknak a hatékonyság, valamint a termelékenység növelésével kell egyéb forrásokat teremteni - tette hozzá. 
    A helyettes államtitkár szerint elképzelhetetlen, hogy az erőteljes bérnövekedést csak a járulékcsökkentések vagy adókedvezmények fedezzék. 
    A 6 évre szóló bérmegállapodás révén az ország egy nagyon komoly lépést tett annak érdekében, hogy a visegrádi négyek (V4) országai közötti bérolló minél kisebb legyen és itthon tartsa azokat a munkavállalókat, akik fontolóra vették, hogy munkavállalás céljából elhagyják Magyarországot.
    Az idén folytatódó életpálya modellek közül egyebek mellett kiemelte a rendőröket, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársait és a pedagógusokat érintő béremeléseket. Továbbá felhívta a figyelmet a megyei kormányhivatalok dolgozóira kiterjedő átlagosan 24 százalékos fizetésemelésre.