Gedeon napja van. | 2024.03.28

Dietetikus: a sikeres fogyókúrához a tudatosság és az akaraterő a legfontosabb

2017-01-02 08:28:00

 

A hosszú távon sikeres fogyókúrához a legfontosabb a tudatosság és az akaraterő - emelte ki az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában Antal Emese dietetikus, akit annak kapcsán kérdeztek, hogy január elsején gyakori újévi fogadalom a fogyókúra elkezdése.

 

    Antal Emese felidézte, hogy Magyarországon egy háziorvosok által százezer emberrel elvégzett reprezentatív felmérés szerint a felnőtt lakosság 65-70 százaléka túlsúlyos, vagy elhízott. Egy másik felmérés szerint az emberek mintegy 50 százaléka fogyókúrázik.
    A szakember azt mondta: a fogyókúra elkezdésekor hosszú távra kell tervezni, elsőként ki kell tűzni egy célt. Kiemelte, fontos, hogy a cél reális legyen, ami a szakember szerint heti fél-egy kilogramm leadása lehet. Emellett fel kell mérni, hogy eddigi életmódjukban mit csináltak rosszul. Szintén segíthetnek a fogyókúrás csoportok, valamint a fogyókúrás napló használata is, amelyben leírva is látjuk, hogy mit ettünk.
    A szakember szerint segíthetnek az étrend-kiegészítők, de nem jó csak a csodapirulákban, különböző csodadiétákban bízni. Fontos az egészséges táplálkozás, mindenből lehet enni, de mértékkel. Emellett, ha a rendszeres mozgást is beiktatják, akkor sikeres lehet a fogyókúra. Január elseje jó kezdés lehet az életmódváltáshoz - vélekedett a szakember, aki egyúttal megjegyezte, hogy a túlsúly kialakulását könnyebb megelőzni, mint később lefogyni.