Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nem vett részt a beteg brit uralkodó az újévi istentiszteleten

2017-01-01 14:43:00

Nem volt jelen a brit uralkodó a királyi család hagyományos újévi templomlátogatásán, mivel még mindig lábadozik karácsony előtt rátört heveny megfázásából.

    II. Erzsébet királynő, aki az idén ünnepli 91. születésnapját, az évtizedekre visszanyúló hagyománynak megfelelően Sandringham kastélyában tölti a karácsonyi és újévi ünnepi időszakot 96. életévében járó férje, Fülöp edinburghi herceg társaságában.     December végén már az is komoly feltűnést keltett, hogy az idős királyi házaspár a tervezettnél egy nappal később tudott csak elindulni Londonból a kelet-angliai Norfolk megyében lévő téli rezidenciára, és a szokásoktól eltérően nem vonattal, hanem helikopterrel utazott. Az udvar akkori szűkszavú tájékoztatása szerint ennek az volt az oka, hogy mindkettőjüket erős nátha gyötörte.
    A királyi család tagjai karácsony napján hagyományosan meglátogatták a sandringhami kastélyhoz közeli kis anglikán templomot, ahol mindig több százan gyűlnek össze üdvözlésükre, de a királynő ezen az eseményen sem vett részt, és a Buckingham-palota - a királyi család első számú londoni rezidenciája és hivatala - már a vasárnapi újévi szertartás kezdete előtt tudatta, hogy az uralkodó ezúttal sem lesz jelen, mivel még mindig lábadozik erős megfázásából.
    A királyi házaspár 1988 óta minden évben a sandringhami rezidencián tölti az év végét, és eddig nem fordult elő, hogy II. Erzsébet királynő az ünnepek alatt ne jelent  volna meg a nyilvánosság előtt.  
    A BBC vasárnap idézett udvari forrásai szerint mindazonáltal a királynőt nem köti ágyhoz betegsége, az újévi templomlátogatás lemondása csak elővigyázatossági jellegű döntés, és egészségi állapota nem ad okot aggodalomra.
    Férje, Fülöp herceg már karácsony előtt meggyógyult, és részt is vett az év végi ünnepi eseményeken.
    A királynő megfázásáról, a sandringhami utazás halasztásáról és az uralkodó karácsonyi, majd újévi templomlátogatásának elmaradásáról szóló hivatalos bejelentések - a házaspár előrehaladott kora mellett - mindenekelőtt azért keltenek igen széleskörű feltűnést, mert az udvar a törvényerejű szokásjognak megfelelően a szükséges minimumon túl soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi problémáiról.
    A titoktartás szigorára jellemző, hogy II. Erzsébet királynő néhai édesanyjáról, a 102 esztendős korában 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki hivatalosan, hogy 43 évvel korábban, 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.
    Az uralkodó és Fülöp herceg egyaránt híres kiváló egészségi állapotáról, és arról, hogy hajlott koruk ellenére mindketten sokkal több hivatalos programon vesznek részt, mint ifjabb rokonaik.
    A házaspár az idén ünnepli házasságkötésének 70., egyben II. Erzsébet királynő trónra lépésének 65. évfordulóját. Mindkét évforduló példa nélküli az angol-brit monarchia 1200 éves történetében.

(fotó wikipédia)