Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bukaresti kormányalakítás - Iohannis elhalasztotta a döntést a miniszterelnök jelöléséről

2016-12-29 16:29:21

 

Klaus Iohannis román államfő jobbnak tartja a december 11-i választások nyomán alakult szociálliberális parlamenti többség második kormányfőjelöltjét az elsőnél, de egyelőre elhalasztotta a döntést a kormányalakítási megbízást illetően - közölték a román hírügynökségek csütörtökön az elnöki hivatalból származó értesüléseikre hivatkozva.

 

    A parlamenti mandátumok csaknem 54 százalékával rendelkező PSD-ALDE szociálliberális koalíció szerdán Sorin Grindeanu volt távközlési minisztert jelölte miniszterelnöknek, miután Iohannis előző nap elutasította első javaslatukat, Sevil Shhaideh volt regionális minisztert.
    Iohannis csütörtökön félórás megbeszélést folytatott az új jelölttel.
    A döntés elhalasztása nyomán az idén már nem lehet új kormányt beiktatni Romániában.
    A Mediafax és az Agerpres hírügynökség úgy tudja, Iohannis "geopolitikai" megfontolásból utasította el a muzulmán vallású Shhaideh-asszony kinevezését, akinek szíriai férje Bassár el-Aszad szíriai elnököt dicsőítő bejegyzéseket osztott meg közösségi oldalán. Iohannis állítólag attól tartott, hogy Shhaideh asszony miniszterelnöki kinevezése hátrányosan befolyásolta volna Románia Szíriával, illetve az Egyesült Államokkal ápolt kapcsolatait.
    Az elnök másik kifogása Shhaidehhel szemben az volt, hogy - a második jelölttel, Grindeanuval ellentétben - az ő jelöltségéről nem szavaztak a koalíciós pártok vezető testületei. Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök - aki priusza miatt nem kérhette magának a miniszterelnöki posztot - az utolsó pillanatig titokban tartotta, hogy kit javasol maga helyett. Az államfővel folytatott egyeztetésekre biankó felhatalmazást kapott a PSD végrehajtó bizottságától, javaslatával viszont pártját is meglepte.
    A jobboldali államfő politikai társbérleti viszonyra készül a szociálliberális koalíció leendő kormányával, de még nem döntött arról, hogy megbízza-e kormányalakítással Grindeanut - írta az Agerpres.
    "Az elnöknek normális intézményi kapcsolata lesz az új miniszterelnökkel, nem olyan, mint Victor Pontával, akivel nem lehetett intézményes viszonyt fenntartani" - idézte az államfőhöz közel álló forrását a Mediafax hírügynökség.
    A PSD-ALDE koalíció pártvezetői szerdai sajtóértekezletükön arra figyelmeztették Iohannist, hogy Grindeanu az utolsó javaslatuk, és ha nem bízza meg őt kormányalakítással, a parlamenti többség felfüggeszti hivatalából az államfőt a választói akarat semmibevétele miatt.