Csongor napja van. | 2024.04.16

Megerősített készültséget rendelt el az osztrák belügyminiszter

2016-12-20 11:39:03

A biztonsági erők január 9-ig tartó megerősített készültségét rendelte el kedden Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter kedden, egy nappal a berlini kamionos merénylet után.

    Sobotka kiemelte: nem szabad az embereket arról győzködni, hogy teljes biztonságban vannak. Ugyanakkor meglátása szerint nincs ok arra, hogy a köztéri karácsonyi és szilveszteri eseményeket kerüljék az emberek.
    Sobotka keddi bejelentése szerint a megerősített készültség a rendőrségre, a Cobra különleges bevetési egységre és a repülőtéren szolgálatot teljesítőkre vonatkozik. A miniszter egyúttal arra hívta fel a karácsonyi vásárok szervezőinek figyelmét, hogy át kell gondolniuk a vásárok védelmének biztosítását.
    A miniszter előzőleg reggel az Ö1 közszolgálati rádióban arról beszélt, hogy óvakodni kell a pánikkeltéstől, az eddigi életvitel megváltoztatásától. Mint mondta: Ausztriában nincs konkrét jele tervezett terrorcselekményeknek, a tartományi rendőrségek azonban a közterületeken megerősítették a rendőri jelenlétet. Sobotka mindazonáltal rossz reakciónak nevezte, ha egy demokratikus állam meghajlik a terrorizmus előtt.
    Keddi bejelentésében a miniszter aláhúzta: Németországgal ellentétben Ausztriában sem a közösségi média felületein, sem egyéb csatornákon nem tűnt fel konkrét terrorfenyegetés.
    Sobotka nem tudta megerősíteni, hogy a berlini merénylet feltételezett elkövetője Ausztrián keresztül jutott volna el Németországba. A belügyminiszter megerősítette, hogy a salzburgi menekültszálláson hétfőn letartóztatott marokkói menekült esetében nem áll fenn "terrorgyanú". A 25 éves marokkói férfit rendőrségi indoklás szerint azért fogták el, mert "súlyos bűncselekményt" tervezett elkövetni.
    A belügyminiszter a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet, a gyanús személyek megfigyeléséről beszélt, és azt szorgalmazta, hogy a lakosság jelentse be a gyanús eseteket. Úgy vélte, hogy a közeljövőben még nagyobb hangsúlyt kell helyezni a belügyminisztérium programjára, amelynek keretein belül idén közösségi rendészet kezdte meg munkáját a lakosok biztonságának növelése érdekében.
    Az angol, amerikai és kanadai mintát követő belügyminisztériumi kezdeményezés célja, hogy önkéntesek révén a lakosság közvetlen kapcsolatban álljon a helyi biztonsági szervekkel, és a civil segítők tájékoztassák a rendőröket azokról a témákról, amelyek a lakosokat érdeklik és érintik. Így a települések, a lakosság és a szakértők közös megoldásokat tudnak kidolgozni a felmerülő problémákra.