Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lavrov: a szíriai terrorizmus elleni harc megakadályozása volt a cél 

2016-12-20 08:09:41

Az ankarai orosz nagykövet elleni gyilkos merénylet célja a jelek szerint a szíriai terrorizmus elleni harc megakadályozása volt, ezért a keddi moszkvai orosz-török-iráni külügyminiszteri találkozó résztvevői mindent megtesznek az ellen, hogy a merénylet megrendelői valóra válthassák terveiket - jelentette ki Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter a háromoldalú diplomáciai egyeztetést megelőzően kiadott közleményében. 

    Az orosz fővárosban ezzel párhuzamosan a három ország védelmi miniszterei is tárgyalnak a szíriai rendezésről.
Lavrov elítélte Andrej Karlov nagykövet meggyilkolását.
    Az orosz fővárosban tartózkodó Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfő éjjel bejelentette,  ha Vlagyimir Putyin igényli, kész találkozni az orosz elnökkel. Lavrov és Cavusoglu rögtön a török diplomata megérkezése után telefonon megbeszélést folytatott a nagykövet meggyilkolásáról. A két külügyminiszter egyetértett abban, hogy a történtek után fokozni kell a terrorizmus elleni harcot. 
    A TASZSZ hírügynökség jelentése szerint Moszkvából kedden különgéppel Ankarába repült egy orosz nyomozócsoport, hogy részt vegyen a nagykövet meggyilkolása ügyében indított törökországi vizsgálatban.