Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több mint két és fél éves csúcsra nőtt az ifo németországi üzleti hangulatindexe

2016-12-19 10:10:02

 

Több mint két és fél éves csúcsra emelkedett az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe decemberben, mivel a vállalatok továbbra is bíznak a legnagyobb európai gazdaság jövőjében, és nem aggódnak amiatt, hogy Donald Trumpot választották meg az Egyesült Államok elnökévé.

 

    Az intézet hétfőn kiadott jelentése szerint az üzleti hangulatindex 111,0 pontra növekedett a novemberi 110,4 pontról, ami 2014 áprilisa óta a legmagasabb érték. Elemzők enyhe emelkedésre, 110,6 pontra számítottak.
    Az index aktuális gazdasági környezetet számszerűsítő almutatója 116,6 pontra emelkedett a novemberi 115,6 pontról, ami 2012 februárja óta a legjobb adat. Elemzők enyhébb emelkedést, 115,9 pontot vártak. A jövőbeni várakozásokat mérő almutató is emelkedett, a novemberi 105,5 pontról 105,6 pontra kúszott fel, míg elemzők stagnálásra számítottak.
    Jelentősen javult az üzleti helyzet megítélése a nagykereskedelmi, az építőipari és a feldolgozóipari vállalatok körében, míg a kiskereskedelemben stagnált.
    A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) havi rendszerességgel állítja össze mintegy hétezer gazdasági szereplő bevonásával üzleti hangulatindexét.
    A mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet a múlt héten hozta nyilvánosságra decemberi üzleti hangulatindexét, amely arról tanúskodott, hogy nem változott a gazdasági hangulat novemberhez képest a növekvő külső kockázatok ellenére sem. A német gazdasági hangulatindex értéke a novemberivel azonos szinten, 13,8 ponton maradt. Elemzők mérsékelten javuló indexet, 14 pontot vártak.
    A két felmérés közötti különbség az, hogy az ifo a németországi vállalkozások körében gyűjt adatokat, a ZEW viszont pénzügyi elemzőket kérdez.